Китай запази позицията за три спорни острова в Персийския залив

...
Китай запази позицията за три спорни острова в Персийския залив
Коментари Харесай

Напрежение между Китай и Иран заради спорни острови с ОАЕ

Китай резервира позицията за три противоречиви острова в Персийския залив макар недоволството на Техеран от изказването, че въпросът за следените от Иран острови би трябвало да бъде решен с ОАЕ, съобщи Ройтерс, заяви Българска телеграфна агенция.

Китай изрази предходната седмица поддръжка за напъните на ОАЕ за реализиране на " спокойно решение " на въпроса за островите Абу Муса, и Голям и Малък Тунб. Островите, за които искания предявяват ОАЕ и Иран, от 1971 година са под контрола на Иран. В рядка демонстрация на яд към най-големия си търговски сътрудник иранското външно министерство през вчерашния ден прикани китайския дипломат в Иран в символ на митинг против " многократната поддръжка " на Китай към позицията на ОАЕ за островите, която съгласно него е неоснователна.

" Като се има поради стратегическото съдействие сред Техеран и Пекин, се чака китайското държавно управление да преразгледа позицията си по този въпрос ", съобщи иранското външно министерство. Китайското външно министерство повтори апела си към Иран и ОАЕ да разрешат разликите си посредством разговор, като дефинира позицията на Китай по въпроса като твърда и поредна.

" Съответното наличие на взаимното изказване на Китай и ОАЕ е в сходство с позицията на Китай ", съобщи говорителката на китайското външно министерство Мао Нин пред публицисти. Тя добави, че връзките сред Китай и Иран датират от доста години, и че Китай отдава огромно значение на развиването на стратегическото им партньорство. Китай разгневи Иран през декември 2022 година, когато се включи в взаимно изказване със страните от Съвета за съдействие в Залива (ССЗ), в което прикани за старания за решение на въпроса с трите острова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР