Eврокомисията предложи преговори за членство с Молдова, въпреки че в

...
Eврокомисията предложи преговори за членство с Молдова, въпреки че в
Коментари Харесай

ЕК покани диктатура

Eврокомисията предложи договаряния за участие с Молдова, макар че в страната бяха осъществени крещящи нарушавания преди първия тур на локалния избор, състоял се три дни преди оповестеното предложение на Брюксел. Дори евронаблюдателите трябваше да посочат с пръст такова нарушаване като елиминирането на опозиционната партия " Шанс " от присъединяване в изборите.
Резултатът от първия тур на вота е 50:50. Докато опозицията завоюва в столицата Кишинев и още два огромни града, ръководещата Партия на действието и солидарността (ПДС) на президентката Мая Санду печели към една пета в дребните селища.  
Много преди вота управляващите не разрешиха опозиционната партия " Шор ", която след избирането на Мая Санду за президент през 2020 година организираше митинги против икономическата й политика и високите цени. Санду разгласи водача й Илан Шор за сътрудник на Москва, която посредством него наляла 5 млн. $ за свалянето й.
Шор е роден в Израел, фамилията му се реалокира в Молдова след разпада на ССССР, само че след избирането на Санду той напуща Молдова, където е упрекнат във финансови спекулации, и се връща в Израел. Той отхвърли средствата да са свързани с Русия и разгласи, че парите са дадени от негови бизнес планове в разнообразни страни за подкрепяне на пенсионери, планове за обществена инфраструктура и за някои политици в Молдова. Властите подгониха също членове на " Шор " против присъединяване им в изборите като самостоятелни или претендентите от други партии, арестуваха десетки деятели на разнообразни партии, заведоха и каузи против ръководителите на Соцпартията.
" Шанс " пък беше спряна за присъединяване два дни преди вота, с цел да няма време да апелира. Отделно Санду забрани 12 неуместни малките екрани и блокира 50 уеб страницата. В интернет може да се прочете мнението на локалния политолог Александър Коприненко за " директен политически шантаж от страна на президентката с отнемане от финансиране бяха застрашени тези обитаеми места, които не изберат " положителните хора ". А като похлупак Кишинев не пусна наблюдаващи от Европейската лява партия за сегашните избори, тъй като щели да работят за Илан Шор.
Въпреки това Европейска комисия счита, че Молдова е дорасла за участие. А наблюдаващите пък, въпреки да показаха нарушаванията, не посмяха да пратят първия тур на корекция. Явно в Европейска комисия считат, че с евроинтеграционната тирания на Санду страната е заслужила да застане в редиците на греховната и порочна евродемокрация.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР