Виждаме един конфликт, който изригна, излезе извън Газа, извън Израел,

...
Виждаме един конфликт, който изригна, излезе извън Газа, извън Израел,
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков: Конфликтът в Газа ще окаже влияние и върху европейските избори

" Виждаме един спор, който изригна, излезе отвън Газа, отвън Израел, отвън Близкия изток и пристигна в Западна Европа, в Съединени американски щати. Той проникна в университетите, в гражданското общество, стана мощна мотивация за активизирането на избрани пластове. Ще окаже въздействие и върху европейските избори ".

Така проф. Владимир Чуков, арабист и академични учител, разяснява пред БНР нестихващия спор сред Израел и Хамас.

Той разяснява новината за настояването на прокурора от Международния углавен съд Карим Хан да бъдат издадени заповеди за арест на израелския министър председател Бенямин Нетаняху и висши водачи на организацията Хамас по съмнение във военни закононарушения и закононарушения против човечеството.

Проф. Чуков проучва и друга вест, обвързвана с конфрикта в Близкия изток - че Ирландия, Испания и Норвегия са подготвени да признаят палестинската страна.

" И двете събития не са изненада. Американската страна упреква Карим Хан, че посредством тези свои дейности проваля постигането на помирение в Близкия изток. Трите страни вършат това самопризнание в избран исторически подтекст. Става въпрос и за напън върху Израел да приключи спора. Ние признахме страната Палестина още през 1988 година. Вече 140 страни по света признават независимостта й. Тези две събития наливат масло в огъня и не дават нужното за една нежна форма на помирение, която е нужна, с цел да се стигне до нещо по-трайно, " изясни арабистът.

Няма опция на формулата за двете страни, добави проф. Чуков.

" Тя беше препоръчана от Европейски Съюз още през 1982 година. Много са събитията, които сочат, че дълготраен мир може да бъде открит по този метод. Но не съм оптимист, че в малко време ще се стигне до установяването им, " счита той.

В Израел няма консенсус какво тъкмо ще се прави с линията Газа, изясни специалистът в предаването " Нещо повече ". " Разногласията в лагера на ръководещите са мощни ".

Той разяснява и обстановката в Иран след гибелта на президента.

" Колкото по-бързо режимът успее да запълни вакуума, толкоз вероятността да оцелее е по-голяма. Да забележим и кои ще са лицата, които ще бъдат позволени да се състезават за президентския пост, " заключи проф. Владимир Чуков.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР