Евродепутатите подкрепиха Акта за укрепване на европейската отбранителна индустрия чрез

...
Евродепутатите подкрепиха Акта за укрепване на европейската отбранителна индустрия чрез
Коментари Харесай

ЕП подкрепи укрепването на отбраната на ЕС с общи обществени поръчки

Евродепутатите поддържаха Акта за подсилване на европейската отбранителна промишленост посредством общи публични поръчки (EDIRPA).

Регламентът, който към този момент е контрактуван със Съвета на 27 юни 2023 година, основава кратковременен инструмент за подсилване на европейската отбранителна индустрия посредством общи публични поръчки до 31 декември 2025 година Той ще помогне на страните членки да запълнят по непринуден и взаимен метод най-неотложните си и сериозни потребности в региона на защитата, които са изострени от прехвърлянията на отбранителни артикули за Украйна.

Инструментът ще бъде финансиран с бюджет от 300 млн. евро. В взаимните покупки ще би трябвало да вземат участие минимум три страни членки и те следва да бъдат отворени за присъединяване на членове на Европейската асоциация за свободна търговия, които са членове на Европейското икономическо пространство.

Изпълнителите и подизпълнителите би трябвало да са открити в Европейски Съюз или в асоциирана страна и да не подлежат на надзор от неасоциирана трета страна или индивид. Разходите за съставни елементи с генезис от Европейски Съюз или асоциираните страни не би трябвало да са по-ниски от 65 % от прогнозната стойност на крайния артикул.

Финансовият принос на Европейски Съюз за всяко деяние ще бъде стеснен до 15 % от прогнозната стойност на общия контракт за социална поръчка за всеки консорциум. Този таван може да бъде повишен до 20 %, в случай че Украйна или Молдова са получатели на спомагателни количества отбранителни артикули.

Законодателството беше признато с 530 гласа " за ", 66 гласа " срещу " и 32 гласа " въздържал се ". За да влезе в действие, в този момент е належащо формалното утвърждение на Съвета.

" Днешното гласоподаване бележи исторически миг за защитата на Европейски Съюз, като основава първия инструмент на Европейски Съюз за взаимно възлагане на публични поръчки от страните членки. Той ще им помогне да попълнят запасите си, да покачат оперативната съгласуемост на нашите въоръжени сили, да укрепят нашата индустрия и да допринесат за непоколебимата ни поддръжка за Украйна. Въпреки това, изправена пред историческа рецесия, EDIRPA може да бъде единствено насочна точка за доста по-амбициозна стратегия за обща защита. " - съобщи след гласуването съдокладчикът на комисията по външни работи Михаел Галер. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР