НидерландецътМарк Рюте, който вече има сигурност, че ще поеме ръководството

...
НидерландецътМарк Рюте, който вече има сигурност, че ще поеме ръководството
Коментари Харесай

Петте предизвикателства пред бъдещия шеф на НАТО

НидерландецътМарк Рюте, който към този момент има сигурност, че ще поеме управлението наНАТО, откакто неговият противник, румънският президент Клаус Йоханис се отдръпна от конкуренцията, ще се изправи пред редица провокации, от войната на Русия против Украйна до Доналд Тръмп и Китай. Франс прес разгласява разбор по тематиката, представен от Дарик.

Перспективата зазавръщането на Доналд Тръмпв Белия дом броди из коридорите на НАТО към този момент месеци наред. Споменът за гръмките му изказвания против европейските страни от алианса, които съгласно него са отговорни за незадоволителното финансиране на личната си защита, е към момента свеж в съзнанията.

Ветеран в европейската политика, Марк Рюте познава добре Доналд Тръмп. Той съумя да завоюва уважението на Тръмп и да направи по този начин, че американският милиардер да се вслушва в мнението му, като съобщи, че той е прав по въпроса за неналичието на ангажираност на европейците към личната им защита.

" Тръмп беше безусловно прав " да подлага на критика разликата във военните разноски от двете страни на Атлантика, съобщи Рюте през януари. Но дали ще успее да обуздае непредсказуемия някогашен президент на Съединени американски щати, в случай че той се върне в Белия дом след изборите през ноември? Рюте сподели подготвеност да се изправи пред това предизвикването, приемайки го като нещо изцяло съществено.

" Трябва да спрем да се оплакваме и да хленчим поради Тръмп ", сподели той през февруари на Мюнхенската конференция по сигурността, като също по този начин прикани да се вземат поради претенции на някогашния президент на Съединени американски щати.

Възможното завръщане на Тръмп на власт във Вашингтон също прави американската поддръжка за Украйна по-несигурна.

НАТО желае да поправи това, като направивоенната си поддръжка за Киевзащитена против всевъзможни непредвидими политически обрати. Сегашният началник на Алианса Йенс Столтенберг желае на срещата на върха във Вашингтон през юли съюзницитеофициално да се ангажират с поддръжка на Украйна в размер на най-малко 40 милиарда евро годишно, до момента в който това е належащо.

В същия дух координацията на тазизападна военна помощ, която до момента беше отговорност на Съединените щати, в този момент ще бъде отговорност на НАТО. Според посланик от НАТО задачата е да се сътвори " устойчива на Тръмп " система.

Но поддръжката на всички 32 страни от НАТО, без Унгария, за този дълголетен финансов ангажимент към момента не е сигурна. Италия, да вземем за пример, към този момент предизвести, че това е изключено. Будапеща е получила освобождение от всякаква военна поддръжка за Украйна - заричане, което Рюте се ангажира да съблюдава, съгласно унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Мисията на НАТОе да се приготви за всички вероятни разновидности, като се стартира с този за възможна война с Русия. Руското навлизане в Украйна през февруари 2022 година форсира тази подготовка.

На срещата на върха във Вилнюс през 2023 година Алиансът приепланове за защита, само че досега те са изпълнени единствено отчасти. Наложително е НАТО да развие производството си на системи за противовъздушна защита, ракети и артилерийски снаряди, акцентират дипломати в Брюксел. От бъдещия общоприет секретар ще зависи да подсигурява, че алиансът e фактически на бойна нога.

Подготовката за една война изисква огромни вложения и преди 10 години, след анексирането на Кримския полуостров от Русия, страните от НАТО се ангажираха да отделят най-малко 2% от брутния си вътрешен артикул (БВП) за военни разноски. Според последни данни, оповестени тази седмица във Вашингтон от Йенс Столтенберг, едвам 23 от 32-те страни членки са изпълнили този ангажимент. Нидерландия съумя да го извърши едвам през тази година и от новия общоприет секретар ще зависи да подсигурява най-малко запазването на напъните в миг, когато някои страни, като балтийските страни и Полша, приканват за повече средства.

В географско отношение Алиансът е стеснен в евроатлантическата зона. Но Съединените щати нееднократно са призовавали НАТО да работи по отношение на възходящата мощност на Китай.

Подкрепата на Пекин към Москва в допълнение ускори тези опасения и специалистите считат, че в бъдеще, Алиансът ще гледа повече към Азия. Ще бъде належащо за НАТО да " показва своя принос в съревнованието с Китай ", като се ангажира да вземем за пример повече в областта на киберсигурността, космоса и технологиите, съобщи преди няколко седмици някогашният заместител общоприет секретар на НАТО Камий Гранд.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР