ЕС разработва стратегия по отношение на КитайВ момента ЕС подготвя

...
ЕС разработва стратегия по отношение на КитайВ момента ЕС подготвя
Коментари Харесай

В търсенето на равновесие между САЩ и Китай

Европейски Съюз създава тактика във връзка с Китай

В момента Европейски Съюз приготвя документ за нова тактика за връзките с Китай. Стратегията би трябвало да бъде призната на срещата на Европейския съвет през юни, а през май външните министри на Европейски Съюз ще се съберат, с цел да обобщят полемиката. Поредица от визити в КНР на висши длъжностни лица от редица страни от Европейски Съюз, като се стартира с визитата на немския канцлер Шолц през декември 2022 година, в действителност беше изследване на политическите разновидности по отношение на КНР.

В началото на април испанският министър председател Педро Санчес посети Китай. Най-ярко беше визитата на френския президент Макрон, съпроводен от ръководителя на Европейската комисия фон дер Лайен. След тях Китай беше посетен от немския външен министър Бербок. Резултатите от тези визити дадоха на Европа материал за актуалните полемики. Установени са и трендове. Същността на полемиката е по какъв начин Брюксел да поддържа баланс в връзките сред Съединени американски щати и Китай по три съществени тематики: украинската рецесия, тайванският въпрос и китайско-американските връзки.

Съревновават се две гледни точки – условно меката и твърдата. При това и при двете се показва нуждата от ограничение на китайското присъединяване в браншове, сериозни за националната сигурност, и взаимоотношението с Китай във всички останали области.

Първата позиция - мек метод към връзките с Китай - се основава на страха от загуба на стратегическа автономност от страна на Европейския съюз и повишаването на едностранната взаимозависимост от Съединени американски щати. Съответно развиването на бизнес връзките с Китай ще разреши на Европейския съюз да разчита на китайския пазар и вложения, с цел да компенсира финансовите загуби на Европа от загубата на съветския пазар и енергийни запаси, от прехвърлянето на значими промишлености към Съединени щати.

Доверието в Съединените щати по въпросите на сигурността би трябвало да се ограничи до рецесията в Украйна и всякаква възможна интервенция на Европейски Съюз в китайско-американските връзки по въпроса с Тайван би трябвало да бъде изключена.

Тази позиция за връзките на Европейски Съюз с Китай беше показана от Макрон по време на визитата му в Пекин през април. Изглежда той е подсилен от президента на Европейския съвет Шарл Мишел, който сподели в края на април, че доста водачи на Европейски Съюз утвърждават желанието на Макрон за „ стратегическа автономност “ от Съединени американски щати, само че към момента не са подкрепили намерено тази концепция.

Втората позиция изхожда от обстоятелството, че в допълнение към ограничението на китайското присъединяване в сериозни за националната сигурност браншове и развиването на съдействието с Китай в други области, би трябвало да се добави още една тенденция - подсилване на връзките със западните съдружници в Индо-тихоокеанския район за противопоставяне на Китай, в това число за поддръжка на Съединени американски щати по въпроса за Тайван. Поддръжниците му намерено приказват за нуждата Европейски Съюз да се намеси в тайванския въпрос на страната на Съединени американски щати.

Привържениците на този по-твърд метод също по този начин доста стесняват зоната на допустимото взаимоотношение с КНР, до цялостен стопански раздор. Тази позиция в Европейски Съюз се споделя от стопански слабите балтийски васали на Съединени американски щати и, с известни запаси, от Полша. Извън Европейски Съюз негов най-последователен покровител беше и в доста връзки си остава Англия, само че в последно време в нейните ръководещи кръгове се следи придвижване към намаляване на твърдия метод към Китай.

Външното отражение на полемиката, която се води в Европейски Съюз, е примерната променчивост на Европейски Съюз в връзките му с Китай.

След всички визити на водачите на Европейски Съюз в Китай през април Борел акцентира, че световните провокации не могат да бъдат решени без Китай, като сподели, че Европейски Съюз би желал да си сътрудничи с Китай в битката против изменението на климата.

В средата на април Борел похвали големите достижения на Китай след промените и прикани за по-нататъшно подсилване на обществената дипломация сред Европейски Съюз и Китай, усилване на културния продан и взаимна работа за решение на международните проблеми. Преди това Борел сподели, че Европейски Съюз няма да последва образеца на Съединени американски щати в приемането на политика на стопански и търговски ограничавания против Китай.

Но седмица по-късно, на 22 април, Борел разгласява колонка, в която внезапно опонира на личната си позиция. Той прикани за по-активна роля на Европейски Съюз в тайванския въпрос, по-специално той прикани военноморските сили на страните от Европейски Съюз да патрулират в Тайванския проток. Очевидно е невероятно да се комбинират тези две взаимно изключващи се линии.

Традиционно тесните търговски и стопански връзки сред Китай и Германия също страдат от несигурността на цялостната тактика на Европейски Съюз. На 12 април стана известно, че Министерството на стопанската система на Германия преразглежда утвърждението си за покупката на 24,9% дял в един от трите терминала на логистичната компания HHLA в пристанището на Хамбург от китайската логистична компания Cosco.

Причината е, че тази година терминалът Tollerort беше систематизиран като сериозна инфраструктура от Германската федерална работа за осведомителна сигурност. Китайските специалисти са песимисти за обстановката, защото по-нататъшното изследване на капиталовия план на фона на откритите полемики в Германия по въпроса за понижаване на икономическата взаимозависимост от Китай " не вещае нищо положително за неговото утвърждение ".

На този декор китайският министър на търговията Ван Вентао направи сполучливо посещаване в Германия, задачата на което беше да се разиска осъществяването на двустранните търговско-икономически съглашения, както и да ускори съдействието в разнообразни области, като електрически транспортни средства и нови сила.

Ван Вентао организира диалози в Берлин с министъра на стопанската система и опазването на климата Хабек, водачите на Германската асоциация на инженерната промишленост, Германската търговско-промишлена камара, управлението на ZEISS Group и Германската федерация на автомобилната промишленост.

Накъде отива полемиката?

Днес има наклонност – към момента слаба – на преобладаване в Европейски Съюз на мек метод към връзките с Китай. Тук е показателна позицията на Англия. В съществена тирада пред Народното събрание на 25 април външният министър Джеймс Клевърли прикани за " мощни и градивни " връзки с Китай, вместо да се пробва да го изолира в нова Студена война.

Китайски специалисти показват, че обновеният повсеместен обзор на външната и отбранителната политика на кабинета Сунак се отнася към Китай като „ епохално предизвикателство “, а не като „ опасност “, за разлика от това, което беше при Лиз Тръс.

Страните от континентална Европа не са толкоз надълбоко ангажирани в геополитическата тактика на Вашингтон, както Обединеното кралство, и откакто Китай отстрани коронавирусните ограничавания, комерсиалния продан на високо равнище в разнообразни области бързо се възобнови сред Китай и Европа.

Англия обаче отсъства от тези взаимоотношения. Следователно смяната в метода на Лондон към Китай, съгласно китайските специалисти, отразява желанието на английските ръководещи кръгове да не дават на Европейски Съюз самодейността за достъп до китайския пазар и вложения.

Китайските специалисти като цяло са оптимисти за укрепването на стратегическата автономност на Европейски Съюз и бъдещето на китайско-европейските връзки. Сун Кацин, теоретичен помощник в Китайския институт за модерни интернационалните връзки, има вяра, че „ За разлика от предходните диспути, актуалният спор идва, когато се осъществят поредност от взаимоотношения на високо равнище сред Китай и Европа, които ще оказват помощ на Европа да образува по-балансиран метод към Китай. "

Превод: Европейски Съюз

Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР