Китай заяви, че ръководството на Тайван тласка самоуправляващия се остров

...
Китай заяви, че ръководството на Тайван тласка самоуправляващия се остров
Коментари Харесай

„Ще останете със счупени глави и течаща кръв“: Китай с все по-заплашителен тон към Тайван

Китай съобщи, че управлението на Тайван тласка самоуправляващия се остров към война, и предизвести за по-нататъшни „ контрамерки “, до момента в който Пекин организираше военни учения към територията.

Китайски военни кораби и изтребители обкръжиха Тайван на втория ден от ученията, които съгласно Пекин са тест за способността му да завладее острова, дни откакто новият му президент постави клетва. Военните на Пекин дадоха старт на двудневните военни игри в четвъртък сутринта, обграждайки либерален Тайван с военни кораби и военни самолети, като се заканиха, че ще потече кръвта на " силите за самостоятелност " на острова, съобщи БГНЕС, базирайки се на Агенция Франс Прес.

Ученията започнаха три дни след встъпването в служба на Лай Чинг-те и произнасянето на тирада при встъпването в служба, която Китай осъди като „ изповядване на самостоятелност “.

Говорителят на Министерството на защитата на Пекин У Цян съобщи, че Лай „ съществено оспорва правилото на обединен Китай... и тласка нашите сънародници в Тайван към рискова обстановка на война и заплаха “.

„ Всеки път, когато " независимостта на Тайван " ни предизвика, ние ще ускоряваме контрамерките си с една стъпка напред, до момента в който не реализираме цялостното обединяване на родината “, сподели той.

Ученията са част от ескалиращата акция за заплашване от страна на Китай, който през последните години организира редица огромни военни учения към Тайван.

Те тестват „ способността за взаимно завладяване на властта, взаимни удари и надзор над основни територии “, съобщи в петък Ли Си, представител на командването на Източния спектакъл на Народноосвободителната войска (НОАК).

Китай, който се раздели с Тайван в края на революция преди 75 години, преглежда острова като отцепническа провинция, с която в последна сметка би трябвало да се сплоти.

Спорът от дълго време е трансформирал Тайванския пролив в едно от най-опасните огнища на напрежение в света, а събитията от тази седмица разпалиха опасенията, че Китай може да употребява военна мощ, с цел да подчини острова на континенталното ръководство.

Съединените щати, най-силният съдружник на Тайван и негов боен покровител, „ уверено “ приканиха Китай да работи сдържано. Организацията на обединените народи прикани всички страни да заобикалят ескалация.

 
Прекъсване на „ кръвоносните съдове “
При започването на ученията - с кодово име " Joint Sword-2024A " - Китай съобщи, че те ще послужат като „ мощно наказване за сепаратистките дейности на силите за самостоятелност на Тайван “.

Кадри, оповестени от китайските военни, демонстрират бойци, които излизат от постройка и се насочат към бойните постове, и самолети, излитащи под възторжена военна мелодия.

Държавната телевизия CCTV заяви, че китайски моряци са се обърнали към тайванските си сътрудници в морето, предупреждавайки ги да не се опълчват на „ обединяването със мощ “.

А анимирана графика, оповестена от китайските военни, показваше по какъв начин ракети се изсипват върху основни цели в северната, южната и източната част на острова, заявявайки, че ще „ прережат кръвоносните съдове на тайванската самостоятелност “

В туристически парк на Пингтан - китайски остров, ситуиран в Тайванския пролив - посетителите се изкачваха по скалистия пейзаж, с цел да погледнат към мъгливия небосвод, до момента в който попмузиката звучеше от високоговорител на околните сергии за чай.

Други пък позираха за фотоси пред табела, която обявяваше „ най-близкото разстояние сред родината и остров Тайван “ - 68 морски благи (126 км).

Бреговата защита на Тайпе заяви, че четири кораба на Пекин са навлезли в „ неразрешените води “ на два тайвански острова, до момента в който други два, намиращи се наоколо, са оказали поддръжка.

„ Това е осмият път този месец, когато кораби на китайската брегова защита навлизат в неразрешените води “, съобщи бреговата защита на Тайпе , като добави, че корабите са напуснали към 9 ч. сутринта (01 ч. по Гринуич).

„ Призоваваме Китай да прояви въздържаност и неотложно да приключи ирационалното си държание “, добави тя.

Китай нееднократно е заклеймявал Лай като „ рисков сепаратист “, който ще донесе война и крах “ на острова.

Във вчерашната си тирада Лай съобщи, че ще „ застане на фронтовата линия “, с цел да пази Тайван, без да загатва директно ученията.

Пекин беше ядосан от речта му при встъпването в служба в понеделник, в която той приветства „ славната “ епоха на тайванската народна власт.

 
„ Ще останат със счупени глави “
Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин насочи предизвестие, което включваше език, по-често употребен от китайските пропагандни канали.

„ Силите за самостоятелност на Тайван ще останат със счупени глави и течаща кръв, откакто се сблъскат с великата тежнение за реализиране на цялостно обединяване на Китай “ , съобщи Уан пред кореспонденти.

Пекинската осведомителна организация „ Синхуа “ и органът на ръководещата партия „ Пийпълс Дейли “ излязоха с публицистични публикации, в които приветстваха ученията, като в същото време жигосаха „ подлото държание “ на Лай и дадоха обещание „ тежък удар “.

Ученията се организират в Тайванския пролив и на север, юг и изток от острова, както и в регионите към управляваните от Тайпе острови Кинмен, Матсу, Уцю и Дунгин.

Пекин съобщи, че ученията ще продължат до петък, само че съгласно анализатори той може да реши да удължи военните игри или да изстреля ракети наоколо до Тайван, както направи след визитата на острова на тогавашния ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси през 2022 година

Министерството на защитата на Тайпе съобщи през вчерашния ден, че китайските военни са се доближили на 24 морски благи от основния остров на Тайван.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР