С 84 гласа за, 19 против и 68 въздържали се

...
С 84 гласа за, 19 против и 68 въздържали се
Коментари Харесай

Чия победа е резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

С 84 гласа " за ", 19 " срещу " и 68 " въздържали се " Общото заседание на Организация на обединените нации утвърди през вчерашния ден импортираната от Германия, Руанда и още близо 40 страни резолюция, която приканва 11 юли да бъде разгласен за Международен ден за възпоменание на геноцида, осъществен в босненския анклав Сребреница през 1995 година, Резолюцията осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците.

Срещу резолюцията гласоподаваха Сърбия, Русия, Китай, Унгария, Беларус, Куба, Венецуела, Южна Корея, Азербайджан и други.

Приемането на резолюцията е победа на истината и по никакъв метод няма да дестабилизира Босна и Херцеговина или района, съобщи на конференция в Сараево след гласуването босненският външен министър Елмедин Конакович, съобщи организация ХИНА.

Конакович изрази задоволеност, че " обстоятелствата са надвили " и че по време на полемиките в Общото заседание на Организация на обединените нации никой не е отрекъл, че клането на 8000 босненски мюсюлмани на 11 юли 1995 година е акт на геноцид.

" Това изпраща още по-ясно обръщение на тези, които отхвърлят геноцида и възхваляват военнопрестъпниците ", сподели босненският първи посланик. Той открои като доста значим миг това, че целият район, като се изключи Сърбия, е застанал на вярната страна на историята, макар мощния напън от страна на Белград.

Против резолюцията интензивно лобираха босненският сръбски водач Милорад Додик и сръбският президент Александър Вучич, който беше преметнал сръбското знаме през раменете си, до момента в който седеше в залата на Общото заседание на Организация на обединените нации по време на гласуването, съобщи Асошиейтед прес.

След гласуването Вучич съобщи пред членовете на Организация на обединените нации, че всички забъркани в клането в Сребреница към този момент са наказани и лежат в пандиза, и съобщи, че единствената цел на резолюцията е " да се хвърли морална и политическа виновност върху едната страна " - народа на Сърбия и Република Сръбска, босненската сръбска половина на Босна.

" Тези хора, които желаеха да жигосат сръбския народ, не съумяха и в никакъв случай няма да съумеят ", сподели той след гласуването. " Нищо не би могло да сплоти сръбския народ по-добре от това, което се случи през днешния ден тук ", съобщи Вучич.

Сръбският президент означи, че 84 страни са дали своят вот за резолюцията, а 87 - не, и благодари на страните, които са се оповестили срещу или са се въздържали. Сред страните от Европейски Съюз Унгария гласоподава срещу, а Словакия, Гърция и Кипър - въздържал се, отбелязва организация ХИНА.

Босненският сръбски водач Милорад Додик сподели, че резолюцията " се е провалила ", тъй като 84 гласа " не са безусловно болшинство ", добавя организацията.

Поддръжниците на резолюцията се надяваха на 100 гласа " за ", отбелязва Асошиейтед прес. Посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя, който гласоподава срещу, съобщи пред Общото заседание на Организация на обединените нации, че сборът от гласовете " въздържал се " (68) и " срещу " (19) - 87, е по-голям от 84-те гласа " за ". Освен това представителите на 22 страни пропуснаха срещата и не гласоподаваха, някои от тях, както се оповестява, поради разногласия по тематиката.

Руският представител назова приемането на резолюцията " Пирова победа за нейните вносители ", като съобщи, че в случай че задачата им е била " да разделят Общото заседание... то те са се справили ослепително ".

Приемането на резолюцията беше приветствано от Желко Комшич - хърватският член на тристранното председателство на Босна и Херцеговина, от премиера на мюсюлманско-хърватската съставка на Босна (Федерация Босна и Херцеговина) Нермин Никшич, от членове на фамилиите на жертвите от Сребреница, от ръководителя на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк и от доста западни и мюсюлмански страни, означават АП и ХИНА.

Сехида Абдурахманович, която е изгубила няколко членове на фамилията си в Сребреница, сподели пред Асошиейтед прес, че е очаквала повече страни да поддържат резолюцията, само че е удовлетворена. " Тези, които се въздържаха и гласоподаваха срещу, ще ги сложим на позорния дирек, който построяваме в мемориалния център " в Поточари, сподели Абдурахманович.

Премиерът на Федерация Босна и Херцеговина Нермин Никшич сподели, че никой не може да оспорва, че случилото се в Сребреница е геноцид, съобщи ХИНА. Той изрази вяра, че ще пристигна ден, в който новото потомство сърби ще одобри истината " като катарзис и като акт на унищожаване на оковите на злото, които актуалните политически елити са наложили на техния народ ".

И Сърбия, и босненските сърби отхвърлят, че в Сребреница е имало геноцид, макар че това е открито от две съдилища на Организация на обединените нации.

Преди гласуването сръбският президент Александър Вучич прикани членовете на Организация на обединените нации да гласоподават с " не ", като назова резолюцията " мощно политизирана ". Той предизвести, че тя ще отвори " кутията на Пандора ", и съобщи, че не става дума за помиряване. Според него тя единствено ще " отвори остарели рани " и ще сътвори " цялостен политически безпорядък " в района и в Организация на обединените нации. Вучич също по този начин остро атакува Германия, че се пробва да дава " морални уроци " на интернационалната общественост и на Сърбия.

Босненският външен министър Елмедин Конакович отхвърли като небивалица заканите и изказванията, че резолюцията ще докара до дестабилизация, както настояват сръбският президент Александър Вучич и босненският сръбски водач Милорад Додик.

" Няма да има дестабилизация или " спокойно обособяване ", за което приказва Додик ", сподели Елмедин Конакович и предизвести президента на Република Сръбска в Босна Милорад Додик, че институциите на Босна и Херцеговина ще реагират уверено, в случай че някой се опита да реализира неговите закани.

Конакович сподели, че през днешния ден Босна и Херцеговина ще изпрати протестни ноти в страните, които са дали своят вот срещу резолюцията, тъй като по този метод те отхвърлят присъдите на интернационалните съдилища.

Посланикът на Германия в Организация на обединените нации Анте Леендерце показа резолюцията, като съобщи, че страната ѝ желае да построи многостранна система, която да предотврати повтаряне на закононарушенията на нацистка Германия, да уважи паметта на жертвите от Сребреница и да поддържа оживелите. Резолюцията " не е ориентирана против никого, не е против Сърбия ", сподели тя.

Леендерце означи, че всяка година на 7 април Организация на обединените нации публично отбелязва геноцида в Руанда през 1994 година - денят, в който държавното управление на ръководещата общественост хуту стартира избиването на представители на малцинството тутси и техни поддръжници. Резолюцията има за цел да " запълни празнината ", като сътвори обособен ден на Организация на обединените нации в памет на жертвите от Сребреница, сподели посланичката на Германия, представена от АП.

В особено изказване американското посолство в Босна и Херцеговина изрази горделивост, че Съединени американски щати са измежду вносителите на резолюцията, оповестява още ХИНА.

" Резолюцията не е ориентирана към никоя страна членка и не дефинира групова отговорност на никоя група хора. В резолюцията ясно се показва, че всички ние сме длъжни да признаем обстоятелствата, да научим истината, да почетем жертвите, да подкрепим продължаващите старания за намиране и идентифициране на жертвите и да преследваме причинителите. Тези стъпки са от значително значение за помиряването ", се споделя в изказването на посолството на Съединени американски щати в Босна.

Сръбските медии отразяват гласуването в Общото заседание на Организация на обединените нации със заглавия като " Победа над Запада и неговото изнудване " и мнения за " срамната резолюция ", която в последна сметка е събрала повече гласове " срещу " и " въздържал се ", в сравнение с " за ", отбелязва ХИНА.

" Ние сърбите не сме геноциден народ, ние не сме хора, които бихме наранили някого ", съобщи на митинг нощес в Черна гора Здравко Нишавич, представител на неправителствена организация, близка до Сръбската православна черква. В столицата на Черна гора нощес за поредна вечер се организира митинг против поддръжката на черногорското държавно управление за резолюцията за Сребреница. Организаторите на демонстрацията, която събра към 100 души нощес, се зарекоха през днешния ден да провеждат по-голям митинг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР