Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да даде на Кения

...
Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да даде на Кения
Коментари Харесай

Politico: Байдън възнамерява да обяви Кения за основен съюзник извън НАТО

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън има намерение да даде на Кения статут на главен съдружник отвън НАТО. Това оповестява „ Политико “, базирайки се на американски публични лица.
Президентът Джо Байдън ще даде на Кения статут на главен съдружник отвън НАТО по време на тридневно държавно посещаване на африканския водач тази седмица, потвърдиха двама американски чиновници.

Отбелязва се, че Кения ще бъде първата страна на юг от Сахара,

която ще получи тази купа. То ще разреши на страната да получи по-модерно оръжие от Съединените щати и да си сътрудничи по-тясно в региона на сигурността със Съединени американски щати.
Кения ще стане първата нация на юг от Сахара, която ще получи обозначението, което разрешава на страната адресат да получи по-сложни оръжия от Съединените щати и да се включи в по-тясно съдействие в региона на сигурността.

Новият статут е усъвършенстване в връзките сред двете народи – такова, което може да даде на Вашингтон по-голямо въздействие в Източна Африка.

Politico: Байдън има намерение да разгласи Кения за главен съдружник отвън НАТО 24.05.24 14:59 Безпрецедентна безочливост: Общински доктор си дава 20 000 лв. заплата 24.05.24 14:51 Експерти показаха 5 типа месо, които е по-добре да не купувате в супермаркета 24.05.24 14:42 Митрофанова към българите: Поздравявам ви с нашия общ празник – Деня на славянската книжовност и просвета (ВИДЕО) 24.05.24 14:24 Тръмп: Путин и Си Дзинпин играят водеща роля в международната политика 24.05.24 13:50

И двете страни към този момент имат дългогодишни връзки за битка с тероризма, като работят дружно за битка с терористичната група Ал Шабаб, която от десетилетия прави смъртоносни районни офанзиви.

Кения също е част от Контактната група за защитата на Украйна,

коалиция от към 50 страни, които се срещат постоянно, с цел да координират по какъв начин най-добре да въоръжат Киев против Москва.

„ Ако някоя страна в Африка, която към момента няма статут, има на пръв взор учредения да бъде избрана като главен съдружник отвън НАТО, това е Кения “, сподели Дж. Питър Фам, някогашен върховен африкански чиновник в администрацията на Тръмп.

Нарастващата връзка сред Вашингтон и Найроби идва,

когато администрацията на Байдън се тревожи за възходящото въздействие на Китай на африканския континент, в допълнение към връзките на Русия с Кения. Въпреки че Байдън към момента не е пътувал до континента, както даде обещание да направи, главният статут на съдружник отвън НАТО може да послужи като разтуха и знак за желание.

Джъд Девърмонт, който до тази година ръководеше работата по Африка в Съвета за национална сигурност на Байдън, сподели: „ Подобряването на метода, по който си партнираме с Африка, беше значима линия по време на нашата администрация. “

През 2022 година Белият дом разгласява тактика за Африка на юг от Сахара

и същия декември организира среща на върха на водачите САЩ-Африка.
Президентът Уилям Руто е във Вашингтон за три дни, с цел да се срещне с Байдън. И да разиска голям брой въпроси, свързани с стопанската система и сигурността, а точно разполагането на 1000 кенийски служители на реда за ограничение на насилието на банди в Хаити.

Новият статут, който е значително алегоричен, може да предложи повече легитимност на задачата на Кения.

Кения ще стане 19-ата страна, която ще бъде оповестена за главен съдружник отвън НАТО,

най-новото допълнение, откогато Байдън връчи купата на Катар през март 2022 година Три други страни на африканския континент – Египет, Мароко и Тунис – към този момент са получили статут.
САЩ не са обвързани с контракт да пазят такава страна, както би било с действителни съдружници в НАТО. Но определянето, съгласно Държавния департамент, дава „ избрани изгоди в региона на отбранителната търговия и съдействието в региона на сигурността.

Източник: „ Политико “ /Превод: SafeNews

Още вести четете в: Свят За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР