ЕС и Великобритания договориха ново споразумение, което позволява свободно движение

...
ЕС и Великобритания договориха ново споразумение, което позволява свободно движение
Коментари Харесай

Пробив: ЕК и Великобритания с договорка за търговията

ЕС и Англия договориха ново съглашение, което разрешава свободно придвижване на артикули сред Северна Ирландия и останалата част на Англия, без непотребни бюрократични стъпки и затруднения, които се появиха след Брекзит.

Подписите си поставиха английския министър председател Риши Сунак и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Споразумението стана допустимо след четиримесечни договаряния сред Европейски Съюз и държавното управление на Сунак, който зае по-малко конфронтационна позиция към Брюксел спрямо предшествениците си Лиз Тръс и Борис Джонсън.

Пробивът трансформира съглашението за евакуиране на Англия от Европейски Съюз и методът, по който ще минават и ще се ревизират стоките в Ирландско море. След Брекзит Северна Ирландия остана част от

Митническия съюз на Европейски Съюз, което докара до доста бюрократични пречки с доставките на артикули и медикаменти.

Според английски медии новата версия на съглашението ще разреши съвсем да не се вършат инспекции на стоките, внасяни в Северна Ирландия, само че английската провинция ще остане и отсега нататък под юрисдикцията на Европейския съд и ще бъде заставен да продължи да съблюдава множеството правила на Европейски Съюз. Именно с това е обвързвано недоволството на ДЮП и евроскептиците в лагера на английските тори отпред с Борис Джонсън.

Британският министър председател съобщи в понеделник, че съглашението ще в профил всяко сходство на граници в Ирландско море, т.е. сред Северна Ирландия и останалите елементи на Обединеното кралство.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР