Енергийният сектор продължава да изпитва финансови проблеми, но иначе е

...
Енергийният сектор продължава да изпитва финансови проблеми, но иначе е
Коментари Харесай

Въпреки финансовите затруднения енергийните дружества са готови за предстоящия зимен сезон


Енергийният бранш продължава да изпитва финансови проблеми, само че другояче е изцяло подготвен за зимния сезон. Това оповестиха шефовете на огромните енергийни компании пред депутатите от комисията по енергетика към Народното събрание в границите на чуване. Компаниите регистрираха осъществяване на нужните ремонтни действия, само че акцентираха на финансовите си проблеми. В частност при НЕК остава неуреден въпроса с неизрядните търговци, дължащи средства за " обвързване към обществото ". БЕХ сигнализира за сложната събираемост на вноската от 5% във Фонд " Сигурност на електроенергийната система ". Досега моделът, прибавен след промени в енергийния закон способства за понижаване на недостига в системата, само че евентуално има потребност от още по-строги ограничения, стана ясно по време на доклада.

Кокото до доклада за идния зимен сезон, припомняме, че в края на септември - началото на октомври Министерството на енергетиката заяви, че е направило инспекция на готовността на електроразпределителните сдружения и Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) за зимата. ЕСО от своя страна в особено известие на страницата си заяви за готовността на сдружението за зимния сезон, както и за завишаване на глобите във връзка с студения запас.

В началото на ноември следва инспекция на сдруженията точно във връзка с готовността за обезпечаване на леден запас, изясни заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков. По думите му, като цяло сдруженията са подготвени за зимния сезон.

Проблем за НЕК са дефицитът на средства и забавените заплащания към снабдители, изясни от своя страна изпълнителният шеф на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев. Иначе по думите му, сдружението е готово физически за зимата.
Загубите на НЕК до първите 8 месеца на годината са в размер на 43,6 млн. лв., излиза наяве от отчета на електрическата компания до енергийната комисия към Народното събрание. В същото време, в съпоставяне със същия интервал на миналата 2016 година загубите понижават значително, като тогава са били от порядъка на 134,2 млн. лв.. Приходите също порастват с 2,4% до 2 милиарда лв., по отношение на 1,9 милиарда лв.. Изпълнителният шеф на НЕК обърна внимание върху казуса с неточните търговци, които не заплащат такса " Задължения към обществото ". Както към този момент писа 3eNews това води до основни финансови проблеми. Несъбраните средства от НЕК единствено от неплащане на „ обвързване към обществото “ са към 30 млн. лв..

Има проблем и във връзка с събираемостта на средствата във Фонда " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС), в който 5% от приходите си внасят производителите и търговците на електрическа енергия, както и ЕСО и " Булгартрансгаз " в качеството им на оператори на мрежи, съобщи шефа на БЕХ Петьо Иванов.

В тази връзка депутатите от енергийната комисия се ангажираха със подпомагане и законодателни промени, които би трябвало да решат поставените тези проблеми. Според заместник-председателя на енергийната комисия Валентин Николов (ГЕРБ), и в този момент има механизми за решение на тези проблеми. По думите му, сдруженията могат да сезират енергийния регулатор да стартира процедура за лишаване на лиценза на търговци, които не извършват свои отговорности.

Ръководството на Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 2 за следващ път сложи въпроса д повишаването на квотите за въглеродни излъчвания, което се отразява зле на финансовото положение на централата. В същото време от управлението подсигуряваха подготвеност за зимния сезон. Директорът на централата Живко Динчев удостовери новината от предходната седмица за подписан контракт с общ съветник с останалите централи от комплекса Марица Изток по отношение на идно искане за дерогация във връзка новия европейски правилник за ограничавания на излъчванията огромните горивни централи. По думите на Динчев, централата ще продължи с ограниченията по ограничение на излъчванията поради обгазяванията в района.

" Булгартрансгаз " ще посрещне зимата с рекордни количества нагнетен газ (към момента над 470 млн. куб. метра). В момента фирмите, които съхраняват газ в хранилището в Чирен са 6, регистрираха от компанията. За съпоставяне предните години предпазване се осъществяваше главно от " Булгаргаз ".

300 млн. куб. метра от газа в " Чирен " през сегашния есенно-зимен сезон са благосъстоятелност на " Булгаргаз ", с което е обезпечена нужната суровина за зимния сезон. Нагнетяването е осъществено напълно със лични средства на сдружението. " Булгаргаз " е покрил и всичките си отговорности и погасява в период разсрочените такива, регистрира от своя страна шефът на газовото сдружение Николай Павлов. Той посочи, сега цената на газа за България е най-хубавата в района и е по-ниска с сред 5 и 90 $ от газовите хъбове в Европа. Към деветмесечието газовата компания излиза на облага, въпреки и в размер на минималните 1 млн. лв..

„ Разумен размер “ на ремонтните действия регистрира и Топлофикация София, стана ясно от доклада на изпълнителният шеф на сдружението Георги Беловски. Той изясни, че не е реалистично да бъдат ремонтирани повече от 20-25 километра от мрежата, дълга съвсем 1000 километра. Голяма част от магистралните топлопроводи са на повече от 30-40 години и се нуждаят от основни ремонтни действия, само че позволение за градеж - изключително в централната градска част се получава мъчно, а това затруднява осъществяването на капиталовата стратегия. В частност той изясни, че от софийското топлофикационно сдружение тази година са подменили 17 километра от мрежата си. Инвестиционната стратегия за 2017 година е на стойност 75 млн. лв.. От сдружението регистрират възстановяване на събираемостта и понижаване на отговорностите към " Булгаргаз " - до 56 млн. лева при близо 280 млн. лв. преди.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР