Елена Йончева заедно с европейски депутати, част от мониторинговата група

...
Елена Йончева заедно с европейски депутати, част от мониторинговата група
Коментари Харесай

Евродепутати ще разследват полицейското насилие срещу протестите у нас |

Елена Йончева дружно с европейски депутати, част от мониторинговата група за народна власт, ще проверяват полицейското принуждение против протестиращи в София предходната година.

Това ще стане по време на задачата им в България в края на септември. Йончева заяви, че са планувани срещи с прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, по време на които ще се изиска информация за неприемливото държание на чиновниците на реда през юли 2020 година

" Потресаващите видеозаписи, на които се вижда по какъв начин няколко полицейски чиновници упражняват свирепост и принуждение против протестиращи младежи, бяха публикувани в петък вечерта. Бившите ръководещи от ГЕРБ, позволили безнаказано, и по този метод насърчили, сходно държание, би трябвало да понесат политическа отговорност. Преките участници – да бъдат осъдени съгласно законите в страната. Именно това е същността на правовата страна, която България би следвало да бъде. Неприемливо и отвън всевъзможни демократични стандарти в страна членка на Европейски Съюз е да се позволява отминаването на случая без да се вземат ограничения ", разяснява Йончева.

Тя разгласи, че ще направи всичко в нейните пълномощия като европейски народен представител и член на Комисията за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE), както и като единствен представител на България в мониторинговата група за народна власт, полицейското принуждение да не остане без последици.

В невижданата резолюция за България, която Европейският парламент одобри през октомври 2020 година по моя самодейност, беше маркирано с паника и безпокойствие протичащото се в страната, в това число и насилието против протестиращите българи, напомни тя. Доказателствата за това, които виждаме през днешния ден, единствено удостоверяват казаното към този момент в резолюцията, разяснява Елена Йончева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР