Електроразпределителни мрежи Запад ЕАД и Българското дружество за защита на

...
Електроразпределителни мрежи Запад ЕАД и Българското дружество за защита на
Коментари Харесай

ЕРМ Запад представи участието си в международен проект за опазване на птиците по Дунав

Електроразпределителни мрежи Запад ЕАД и Българското сдружение за отбрана на птиците (БЗДП) показаха детайлности към присъединяване си в огромен интернационален план по програмата LIFE на Европейската комисия за запазване на птиците по река Дунав. Проектът „ Транснационално съдействие за запазване на птиците по поречието на Дунав “ (със кратко название „ Безопасен полет за птиците на Дунав “) започва през 2020 година и ще се извършва до 2026 година

В него си партнират 15 организации от седем страни, ситуирани по поречието на р. Дунав - Австрия, България, Хърватия, Унгария, Румъния, Словакия и Сърбия. Целта му е да способства за запазване на предпазени типове птици, които населяват територията наоколо до река Дунав. Основните действия са осъществяване на теренни изследвания, локализиране на рисковите стълбове от електроразпределителната инфраструктура и тяхното обезопасяване. Общият бюджет е близо 6.6 млн. евро.

„ Включването на ЕРМ Запад в сходен огромен транснационален план е голяма отговорност. Планирано е да бъдат изолирани над 1200 електрически стълба и да бъдат сложени 1350 дивертора на най-рисковите въздушни проводници, с цел да са по-видими те за птиците в полет. Целта е да запазим живота на доста типове птици, които умират вследствие на токов удар или конфликт с проводниците “, сподели Крум Гледжарски, началник отдел „ Управление на качеството “ в ЕРМ Запад.
`ЕРМ

„ Сътрудничеството сред неправителствения бранш и бизнеса е от голямо значение за запазване на природата и биологичното многообразие. Река Дунав е един от най-важните миграционни коридори, както и място за гнездене и зимуване за доста типове птици от Европа. Над 300 типа птици, част от които международно застрашени, се срещат тук, като някои от тях от време на време стават жертва на рискови електропроводи “, добави Свилен Чешмеджиев от БЗДП.

Проектът „ Безопасен полет за птиците на Дунав “ е продължение на дълготрайната политика на ЕРМ Запад за запазване на биологичното многообразие. Това е втори огромен план, по който компанията си сътрудничи с БЗДП по стратегия LIFE на Европейски Съюз. През 2017 година ЕРМ Запад (тогава ЧЕЗ Разпределение България АД) започва плана „ Живот за птиците “, чиято цел е да се обезопасят въздушните електропроводи в зоните от Натура 2000 и да се обезпечи благоприятни условия за безвредно гнездене на редки и застрашени типове птици на територията на Западна България. Като част от този план е планувано основаването на първообраз за безвреден за птиците дирек, който би могъл да се употребява и от други електроразпределителни предприятия. През септември 2022 година Европейската комисия дефинира „ Живот за птиците “ като „ Проект с публично значение “.
`ЕРМ

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР