Екип от руски учени направи сензационно откритите, докато изследваше проби

...
Екип от руски учени направи сензационно откритите, докато изследваше проби
Коментари Харесай

Учени откриха непозната бактерия в антарктическо езеро

Екип от съветски учени направи сензационно откритите, до момента в който изследваше проби взети от подледниковото (субглетчерното) езеро Восток в Антарктика. Учените са уверени, че са разкрили напълно нов тип бактерия в тайнственото субглетчерно езеро. Тези мистериозни езера съществуват под някои от ледниците в най-студените точки на Земята.

Водата на езерото е в течно положение, което се поддържа от геотермален източник на топлота, който компенсира загубата на топлота на повърхността. Налягането, което този развой основава, разрешава точката на размразяване да падне под 0 градуса. Плътен мразовит покрив покрива езерото.

Той се образува в точката, в която напорната точка на размразяване се пресича с температурния градиент. Обикновено „ шапката “ на езерото е формирана от доста по-плътен лед спрямо леда към самото езеро.

 Глетчери

Пробата, в която е открита въпросната бактерия е взета през май 2012 година Тогава екипа от съветски откриватели съумява до пробие дупка в леда, който покрива езеро Восток и да доближи до повърхността на самото езеро. Специалистите считат, че подледниковото езеро съществува повече от двадесет милиона години. В опит да изучат екосистемата на удивителния естествен феномен учените пробиват дупка с дълбочина съвсем 4 километра, с цел да доближат водите на езерото.

Сергей Булант, специалист в генетичната лаборатория в Петербургския институт по нуклеарна физика, прави откритието, което хвърля в ужас научната общественост. „ След като отхвърлихме всички вероятни детайли, които биха могли да замърсят взетата проба, открихме ДНК, която не наподобява на нито една друга ДНК, която съществува във всички интернационалните бази данни “, споделя доктор Булант. По думите му: “Този тип форма на живот за момента е некласифицирана и неопределена.

Бактерията, която е изолирана от тестът има ДНК профил, който съответствува едвам на 86% с ДНК на други типове бактерии. Когато опре до молекулярна биология и ДНК, сходна аналогия е нагледно равна на нула. Съвпадение на ДНК с 90%, нормално демонстрира, че този организъм е изцяло чужд на науката.

Според доктор Булат: “Ако този организъм беше открит в проби от Марс, без подозрение щях да заключа, че на Марс има живот. Но, удивителното е, че откриваме тази бактерия на Земята. Твърде евентуално е даже да не сме в положение да открием наследниците на тази бактерия през днешния ден “.

 Бактерии

Очаква се по-късно тази година нова експедиция да се опита да вземе спомагателни проби от езерото Восток. Надеждата на учените е, че ще съумеят да изолират същата група от микроорганизми. Само по този начин ще могат да бъдат сигури, че са разкрили нова компания на живот на Земята, която не попада в нито една база данни към този миг.

Дълги години измежду учените в областа на гео и астробиологията спекулират с теоретичната опция за битие на живот на Енцелад, един от спътниците на Сатурн или на Европа, сателит Юпитер. И двете луни са покрити с плътни обвивки от лед, под които, по мнение на учените, съществуват обширни океани и езера в течно положение.

Възможността за битие на субглетчерни езера за първи път е била позволена през 1957 от съветски учени. Научни проучвания и сондажи в ледниците се организират от 1989г., само че окончателното доказателство за съществуването на тези естествени явления и открито чак през 1996 година

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР