Екип от Института по информационни и комуникационни технологии при БАН

...
Екип от Института по информационни и комуникационни технологии при БАН
Коментари Харесай

Български учени подобряват система за моторна стимулация при парализа

Екип от Института по осведомителни и информационни технологии при Българска академия на науките ще стартира работа, в границите на интернационален консорциум, по плана “Авто-адаптивен невроморфен мозъчно-машинен интерфейс ", обвързван с приложението на изкуствения разсъдък в опазването на здравето.

Проектът, който бе утвърден за финансиране от Европейската комисия, цели да разреши на хора с тежки увреждания на гръбначния мозък, които не са в положение да движат долните крака, да “проходят” и да правят действия, които не са вероятни без помощни средства, предава

Механизмът на деяние включва декодиране на информация от мозъка на пациента за придвижванията, които той желае да извърши, и подаването й към гръбначния дирек или екзоскелет, посредством които да бъдат осъществени придвижванията.

"Участието на наша страна в плана се дължи най-много на самодейността на проф. Никола Касабов, който е основал така наречен NeuCube - симулатор на мозъка, който оптимално се приближава до действителния мозък. Целта ни е, в съдействие с сътрудниците Франция и Швейцария, да създадем декодер на тази база, т.е. устройство, което да разчита сигналите от мозъка и да ти предава към устройствата, които подкрепят придвижванията на пациента, " изясни проф. Петя Копринкова от Института за осведомителни и информационни технологии при Българска академия на науките.



При устройствата, разработвани досега, има един минус - вграденият в тях неестествен се образова авансово и той не може да се приспособява към настоящите промени в положението на околната среда. Задачата на българските учени ще бъде да разработят декодер на устройството, което разчита мозъчните сигнали, който е в положение да се образова адаптивно и в процеса на придвижване на пациента да се настройва съгласно неговите стремежи, без значение от външна интервенция.

Според проф. Никола Касабов планът е първи в света като адаптивна учаща се система в дребна електроника за надзор с мозъчни данни на екзоскелет и едновременна активация на нервите за възобновяване в действително време.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР