ЕК отправя втората покана за представяне на предложения за широкомащабни

...
ЕК отправя втората покана за представяне на предложения за широкомащабни
Коментари Харесай

ЕК инвестира 1,5 милиарда евро в новаторски проекти за чисти технологии

ЕК насочва втората покана за показване на оферти за широкомащабни планове по линия на Фонда за нововъведения — една от най-големите стратегии за демонстриране на реформаторски нисковъглеродни технологии в света, финансирана от доходи от търгове за квоти за излъчвания по схемата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания. С бюджет от 1,5 милиарда евро той ще финансира революционни технологии в региона на силата от възобновими източници, енергоемките браншове, съхранението на сила и улавянето, потреблението и съхранението на въглероден диоксид.

Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Комисията, съобщи: " Фондът за нововъведения спомага за увеличение на мащаба на софтуерните решения, нужни за екологичния преход. С актуалната покана ще поддържаме новаторски планове, ще ускоряваме осъществяването им и ще ги пускаме допустимо най-бързо на пазара. Тази инвестиция ще поддържа декарбонизацията на европейската стопанска система, ще проправи пътя към индиферентност във връзка с климата до 2050 година и ще утвърди водещата позиция на европейските технологии в международен мащаб ".

Като взе поради забележителния брой претенденти при първата покана за показване на оферти и портфейла от мощни планове, Комисията опрости процеса на кандидатстване, който понастоящем се състои единствено от един стадий. Това ще понижи доста интервала от подаването на заявката до отпущането на безплатни средства.

Проектите ще бъдат оценени според от техния капацитет за отбягване на излъчвания на парникови газове, новаторския им капацитет, тяхната финансова и техническа изисканост и капацитета им за увеличение на мащаба и разходната успеваемост. Поканата е отворена за планове от всички страни — членки на Европейски Съюз, Исландия и Норвегия до 3 март 2022 година За планове, които са обещаващи, само че не задоволително добре развити за приемане на безплатни средства, Европейската капиталова банка ще дава помощ за създаване.

Следващи стъпки

Проектите могат да бъдат подавани посредством портала на Европейски Съюз за финансиране и възлагане на публични поръчки, на който са оповестени повече детайлности по отношение на процедурата като цяло. Крайният период за подаване на кандидатури е 03 март 2022 година Кандидатите ще бъдат осведомени за резултатите от оценката през третото тримесечие на 2022 година Предоставянето на безплатни средства и подписването на плановете ще се осъществят през четвъртото тримесечие на 2022 година На 10 ноември ще бъде проведен информативен ден, на който евентуалните претенденти и заинтригуваните страни ще получат информация и ще могат да зададат въпроси по отношение на новата покана.

Контекст

С доходи от над 25 милиарда евро до 2030 година (в взаимозависимост от цената на въглеродните емисии), Фондът за нововъведения има за цел да сътвори подобаващи финансови тласъци за сдруженията и обществените органи да влагат още в този момент в идващото потомство нисковъглеродни технологии и да даде на сдруженията от Европейски Съюз стартово преимущество, с цел да станат международни софтуерни водачи. Съгласно най-новите оферти за реализиране на Европейския зелен пакт Фондът ще бъде доста повишен, с цел да насочи още повече вложения в революционни екологични технологии. Фондът за нововъведения се извършва от Европейската организация за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA), а Европейската капиталова банка дава помощ за създаване на обещаващи планове, които още не са подготвени за цялостно кандидатстване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР