Пирамидите в Египет са заобиколени от много теории на конспирацията,

...
Пирамидите в Египет са заобиколени от много теории на конспирацията,
Коментари Харесай

Пирамидите в Египет оцелели след Потопа: нова луда конспиративна теория

Пирамидите в Египет са заобиколени от доста теории на конспирацията, като да вземем за пример обстоятелството, че са издигнати от извънземни. Сега се появи нова доктрина, която гласи, че пирамидите демонстрират признаци на ерозия вследствие на Потопа. Самите пирамиди, съгласно теоретиците на конспирацията, са издигнати като капсула на времето, с цел да оцелеят след потопа.

Такава доктрина на конспирацията сега циркулира в X (Twitter):

I was silent in the vehicle on the way back to the hotel in Cairo. My stomach hung like lead. My colleagues with me on that second trip to Giza nudged: " TES, you OK? You`re awfully quiet. "

Once seen, this cannot be unseen.
— Ethical Skeptic ☀ (@EthicalSkeptic)

Факт е, че археолозите към този момент имат доказани данни за какво пирамидите наподобяват по метода, по който наподобяват, и това пояснение не включва Потопа. Наистина истинският тип на пирамидите е друг от първичния. Огромните каменни блокове в миналото са били скрити под варовикови „ облицовъчни камъни “. Това придава на пирамидите равен и по-равномерен тип.

Но през идващите епохи облицовъчните камъни са отстранени, с цел да бъдат употребявани за построяването на други обекти. Някои от тези камъни към момента са в основата на пирамидата, защото в миналото са били предпазени от пласт пясък.

Освен това достоверността на легендата за Потопа остава съмнителна. Към днешна дата в геоложките записи не са открити доказателства за сходно събитие, пише IFLScience.

Твърдението, че пирамидите са доста по-стари също не е подкрепено с никакви обстоятелства. Възрастта на пирамидите е избрана по няколко метода. Това лиши години усърдна археологическа работа.

„ Ние датираме пирамидите съгласно тяхното място в развиването на египетската архитектура и просвета, което датира отпреди 3 хиляди години. Така че не се занимаваме с една насочна точка. Ние се занимаваме с цялата египтология “, споделя археологът от Oriental Институт на Чикагския университет Марк Ленър.

„ Например, керамика. Цялата керамика, която може да се откри в Гиза, е сходна на работата от времето на Хуфу, Хефрен и Менкаур – египетските царе, които са построили пирамидите по време на Четвъртата династия, Старото царство. Ние учим керамиката и по какъв начин се е трансформирала за към 3 хиляди години “, прибавя специалистът.

По-късно, когато е създадено радиовъглеродното датиране, точността на оценките за възрастта е доказана от разнообразни материали, открити в пирамидите.

„ Например използвахме семена и растителен материал от гробницата на Тутанкамон, което е доста точна датировка. Използвахме и семена от стая под стъпаловидна пирамида на Сакара, датираща от съответна година от ръководството на крал Джосер “, споделя Томас Хайъм от Училището по археология към Оксфордския университет.

За тези, които са малко тъжни, че пирамидите не са оживели след Потопа, има положителни вести. Може би Големият сфинкс е почнал да се образува преди хиляди години без помощта на хора.

Екип от учени неотдавна изследва детайли като ярдангите, които се образуват от вятърна ерозия. Авторите на проучването считат, че природата е почнала да основава Големия сфинкс, а хората са го довършили.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР