Ежедневно виждаме имената им по билбордове, реклами, като не се

...
Ежедневно виждаме имената им по билбордове, реклами, като не се
Коментари Харесай

Откъде идват имената на известните марки

Ежедневно виждаме имената им по билбордове, реклами, като не се замисляме за какво известните марки са кръстени тъкмо по този начин. Оказва се, че  наименованията на някои световноизвестни компании са родени при много забавни условия:

Адидас

Най-големият в света производител на спортни артикули е кръстен в чест на създателя на компанията Адолф Даслер – неговият прякор Ади и първите три букви от неговото фамилно име.

 

 

 

Яндекс

Руската интернет търсачка води името си от Yet Another Indexer – още един индексатор.

 

 

 

 

Apple

 епъл Тук нещата са повече от прозаични. Просто ябълкaтa (на британски „ apple “) e бил обичания плод на създателя на американската компания Стив Джобс. След три месеца на безплодни опити да се измисли уместно име за новия бизнес най-после той споделил на сътрудниците си: „ Ще кръстя компанията „ Епъл “, в случай че до 5 часа не предложите нещо по-добро. “ Apples Macintosh е названието на вид ябълки, продавани в Съединени американски щати.

 

Гугъл

 логото на гугъл Името на най-известната търсачка идва от думата Googol – единица, последвана от 100 нули.

Понеже името Googol било заето, предприемчивите студенти трябвало да трансформират нещо – по този начин след размисъл се родил Google.

Днес, заради ежедневната приложимост на думата „ google “, тя е добавена в Оксфордския британски речник, а смисъла й е „ потребление на търсачката на Гугъл за намиране на информация в интернет “.

HP (Hewlett-Packard)

Световната корпорация в областта на осведомителните технологии получава названието си след бас сред създателите й Бил Хюлет (Bill Hewlett) и Дейв Пакард (Dave Packard), които хвърлят монета, с цел да решат чие име ще бъде първо в наименованието. Както се досещате, Бил е спечелил…

Кодак

„ К “ е била обичаната писмен знак на създателя на фотографската компания Джордж Ийстман. Затова, той търсел дума, която да стартира и да приключва с тази прелестна писмен знак. Освен това, във всички писмености „ К “ се изписва еднообразно. В последна сметка избира думата „ кодак “, потвърждавайки, че подобен тон се чува от фотоапарата по време на снимане.

 

 

Yahoo

Yahoo e дума, измислена от писателя Джонатан Суифт (Jonathan Swift) в книгата си „ Пътешествието на Гъливер “, с която се дефинират недодялан, примитивен човек с скотски пристрастености и привички.

Основателите на „ Yahoo! “ Джери Янг (Jerry Yang) и Дейвид Фило (David Filo) избрали това име, тъй като сами се наричали yahoo. Днес названието се разшифрова като Yet Another Hierarchical Officious Oracle.

Трябва да се означи, че първоначално създателите на търсачката не възнамерявали да пишат името ú с изумителен знак. Това допълнение било направено, защото сега на основаване на плана думата Yahoo към този момент била записана като комерсиална марка на друга компания.

 

Xerox

Изобретателят на водача в печатните технологии Честор Карлсон (Chestor Carlson) държал в името на компанията да участва думата „ изсъхнал “,  тъй като по това време съществувало единствено влажно копиране). „ Xer “  на гръцки значи изсъхнал.

 

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР