Ефекти от войната в Украйна КомпанииЗападни банки в търсене на

...
Ефекти от войната в Украйна КомпанииЗападни банки в търсене на
Коментари Харесай

Производството на неон в Украйна спря и това заплашва чип индустрията

Ефекти от войната в Украйна КомпанииЗападни банки в търсене на избавление: Русия им дължи $120 млрд.ПолитикаСлед войната: Как Западът ще откри общ език с Русия
Двамата водещи снабдители на неон в Украйна, които обезпечават към половината от международните доставки на основната съставна част за производството на чипове, стопираха активността си. Това заплашва да увеличи цените и да утежни дефицита на полупроводници, написа Reuters.

Между 45 и 54% от международния полупроводников неон, който е сериозен детайл при лазерите, употребявани за производството на чипове, идва от две украински компании – Ingas и Cryoin, съгласно изчисленията на Reuters, основани на данни от фирмите и компанията за пазарни изследвания Techcet.

Глобалното ползване на неон за производството на чипове доближи към 540 тона предходната година.

И двете компании са прекратили активността си, защото съветските войски ескалират офанзивите си против градове в Украйна, убивайки цивилни и унищожавайки основна инфраструктура.

Спирането на активността на двете компании хвърля сянка върху международното произвеждане на чипове, които към този момент са в дефицит, откакто пандемията от ковид усили търсенето на мобилни телефони, преносими компютри и по-късно коли, принуждавайки някои компании да понижат или спрат работата си.

Въпреки забележителното разминаване в оценките за количеството ресурси от чипове, които производителите държат на склад, производството може да бъде ударено в допълнение, в случай че спорът се проточи, съгласно Анджело Зино, анализатор в CFRA.

Ако запасите се изчерпят до април и производителите на чипове нямат блокирани поръчки в други райони на света, това евентуално значи спомагателни ограничавания за по-широката верига на доставки и неспособност за произвеждане на крайния артикул за доста основни клиенти “, сподели той.

Преди нашествието Ingas произвеждаше от 15 000 до 20 000 кубически метра неон на месец за клиенти в Тайван, Корея, Китай, Съединени американски щати и Германия, като към 75% отиваха за производството на чипове, сподели Николай Авджи, основен търговски шеф на компанията.

Фирмата е основана в Мариупол, който е обсаден от съветски сили.

„ Гражданите страдат “, сподели Авджи пред Reuters, добавяйки, че маркетинговият чиновник на компанията не може да отговори, тъй като няма достъп до интернет или телефон.

Cryoin създава почти сред 10 000 и 15 000 кубически метра неон на месец и се намира в Одеса. Тя спря активността си на 24 февруари, когато офанзивите започнаха, с цел да защищити чиновниците си, сподели шефът за бизнес развиване Лариса Бондаренко.

Тя прибавя, че компанията няма да може да извърши поръчки за 13 000 кубически метра неон през март, в случай че насилието не спре. Според нея Cryoin може да издържи минимум три месеца със затворен цех, само че предизвести, че в случай че оборудването бъде развалено, това ще се окаже по-голямо затруднение за финансите на компанията и ще затрудни бързото рестартиране на интервенциите.

Бондаренко не е сигурна, че компанията може да получи достъп до спомагателни първични материали за произвеждане на неон.

Тайванското министерство на стопанската система сподели за Reuters, че тайванските компании към този момент са в напреднала подготовка и имат „ обезопасени ресурси “ от неон, тъй че не вижда проблеми във веригите на доставки в близко бъдеще.

Централната банка на Тайван направи сходни мнения по-рано в петък.

Украинският неон е непряк артикул от производството на съветска стомана. Газът, който се употребява и в лазерната очна хирургия, се създава и в Китай, само че цените се повишават непрекъснато.

Бондаренко споделя, че цените, които към този момент са под напън след пандемията, са се покачили с до 500% от декември. Според отчет на китайските медии цената на неоновия газ в Китай се е учетворила от 400 юана/кубичен метър през октомври предходната година до повече от 1600 юана/кубичен метър в края на февруари.

Цените на неона се покачиха с 600% в навечерието на анексирането на Кримския полуостров от Русия през 2014 година, съгласно Комисията за интернационална търговия на Съединени американски щати.

Компаниите другаде биха могли да стартират произвеждане на неон, само че ще са нужни от девет месеца до две години, с цел да се усили потенциалът, съгласно Ричард Барнет, основен маркетинг шеф на Supplyframe, която дава пазарна информация за компании в световните браншове на електрониката.

Но Анджело Зино от CFRA означи, че фирмите може да не пожелаят да влагат в този развой, в случай че рецесията с доставките се окаже краткотрайна.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР