Едва ли има човек на света, който да не обича

...
Едва ли има човек на света, който да не обича
Коментари Харесай

Защо не бива за замразяваме повторно сладоледа

Едва ли има човек на света, който да не обича сладолед, а с настъпването на лятото започваме да консумираме от ден на ден от един от най-популярните десерти в света.

Това е десерт, роден от внимателен теоретичен развой - даже и най-малката неточност трансформира съвършения сладолед в замразена ледена каша, пишат от Fatherly.

" Има комплицирана матрица, която би трябвало да се събере, с цел да сътвори това вкусно лакомство ", споделя Морган Крейг - академик, отговарящ за вкусовите качества на сладоледа в Scientist at Hudsonville Creamery.
 Gelato Amore, Gelato di Natura Sofia, Dolce Vita Gelato, Sherry и Gelateria Confetti – 5 места за сладолед по „ Граф Игнатиев “
В търсене на съвършения сладолед

5 места за сладолед на една права и по " Граф Игнатиев "

Той добавя, че сладоледът в действителност е цялост от лой, захар, вода, стабилизатори и емулгатори, които работят интензивно, с цел да подсигуряват, че всички тези разнообразни частици ще запазят единността си, защото мазнините и водата не се " харесват " изключително между тях.

За да носи името сладолед, Американската администрация по храните и медикаментите изисква сместа да съдържа минимум 20 % млечна лой, която е замразена, до момента в който е бита. Това условие обаче не прави един сладолед наложително апетитен. Приготвянето на апетитен сладолед е въпрос на качеството на съставките, какъв брой надалеч би трябвало да пътува сметаната и даже по какъв начин се третират кравите.
 Снимка 483926

Първото и доста значимо от процеса на правене на сладоледа, е пастьоризиранто на млякото и мазнините от него. Повечето сладоледи се вършат благодарение на високотемпературна краткотрайна пастьоризация, която се случва на към 66 градуса по Целзий за към 30 минути.

След пастьоризацията сладоледът се хомогенизира. Този развой лишава всички частици в млякото и сметаната, като ги трансформира в единични мастни молекули, които по-късно могат да бъдат отмерено разпръснати, до момента в който навлиза въздух в сместа.

И ето по какъв начин се раждат най-лошите сладоледи. Защото въздухът образува дребни ледени кристали, които би трябвало да останат замразени и еднообразни, с цел да може сладоледът да остане равен. Това значи да съхраняваме сладоледа на 20 градуса под нулата - от мандрата до кухнята си, което малко евентуално като сюжет.
 Снимка 483924

Всеки път, когато сладоледът се размразява и замръзва по време на превоза, в супермаркета, в кухнята ни, ледените кристали се уголемяват и изкривяват, придавайки на десерта зърнеста ледена текстура.

Химичните протеини, наречени стабилизатори предотвратяват доста от това деформиране, а яйчните жълтъци дават естествена опция на ужасно звучащите химикали. Но в последна сметка, при непрекъснатото топене и наново заледяване, даже и най-хубавите стабилизатори ще се провалят и ще се получат ледени кристали, което ще скапе качеството на сладоледа.
 „ Скреж “, първите български алкохолни сладоледи и сладкият опит на Албена Стоянова и Деян Тошев
Наздраве с кутийка сладолед

" Скреж " - първите български алкохолни сладоледи
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР