Едва ли е тайна за някого, че вече сърбаме врялата

...
Едва ли е тайна за някого, че вече сърбаме врялата
Коментари Харесай

Раните от бетонираното ни Черноморие не зарастват

Едва ли е загадка за някого, че към този момент сърбаме врялата попара от бетонираното ни Черноморие. През настоящия летен сезон обаче картината на „ узаконените “ безумни градежи отпреди повече от десетилетие придобива все по-черни краски. Освен фрапантния отлив на туристи, който началничката на бранша Николина Ангелкова се пробва да прикрие по кьошетата, по този начин жадуваният от всички държавни управления през последните години инвеститорски интерес към нашето крайбрежие взе да затихва много осезаемо.

Нещо повече,

белезите на къде осъществената, къде не строителна инвазия

по крайбрежието, при която стотици бизнесмени взеха решение, че ще забогатеят скоростно, не престават да не зарастват. Все по-често ставаме очевидци на търгове за продажба парцели на банкрутирали строителни бизнесмени на смехотворни цени. Но даже по този начин купувачи липсват.

Такъв е казусът с оповестеното в неплатежоспособност сдружение с лимитирана отговорност “Eвросилекс”, записано във Варна. Негови притежатели са френските жители Александр Глас и Никола Галан, в съдружничество с българската компания „ Стратиев финанс “ АД. Началната дата на свръхзадлъжнялостта на компанията съгласно документите от десетките водени каузи е от 30 април 2010-а, оповестена е в неплатежоспособност през 2013-а, само че окончателното преустановяване на пълномощията на „ органите на длъжника “ става едвам през октомври 2016 година.

Досега назначеният от съда синдик на банкрутиралата компания Янко Стоянов е обявявал над 10 търга / от 2017-а насам/, демонстрира информация в бюлетина на синдиците. Продавани са поземлени парцели в Аксаково и Кранево, магазини, жилища - част от които даже незавършени. Колко сполучливи са били продажбите им, можем единствено да гадаем.

Очевидно обаче към момента има още за пласиране, защото през идната седмица (на 10 юли) Стоянов за следващ път е оповестил два търга за продажбата на остатъците от активите на сдружението. Той

ще търси покупател

на земя и на няколко обособени елементи от имуществото, останало в масата на несъстоятелността на “Евросилекс”. Първият търг е за продажбата на близо 10 дка в Каварна ( по документи 9252 кв.м), за които е избрана минимална продажна цена в размер на 489 950 лв..

Същият ден ще се продава и още един незастроен имот с повърхност от 4260 кв.м., в едно с издадено Разрешение за градеж ( №186 от 28 май 2007-а) за „ Ваканционна постройка „ Ривър парк”. Според него на терена може да бъде разположена постройка с разгърната повърхност от 4857.93 кв.метра. За този парцел цената е избрана на символичните 179 230 лв..

Освен земите, на тезгяха на синдика са поставени и три жилището от по 70 кв.м., на цени към 35 хил.лв., както и един магазин от 65.12 кв.м., разположен в хотел „ Свети Георги”. Неговата продажна цена е 57 090 лв..

От прегледа на всички обявявани до този миг продажби, даже те да са били осъществени, излиза наяве, че имуществото на банкрутиралата компания надали ще може да покрие големите й задължения.

От дванадесетте страници на листата на признатите от съда кредитори, предявили претенциите си през 2014-а, който е разгласяват във фирменото дело на оповестеното в неплатежоспособност сдружение излиза наяве, че отговорностите към „ Голдън Вилиджес “ЕООД, благосъстоятелност на единият от съдружниците в компанията Георги Стратиев ( посредством „ Стратиев финанс “ АД) отговорностите са близо 4 млн.лева. Наред с него са вписани двадесет и три физически и юридически лица (повечето непознати граждани), на които компанията дължи суми в порядъка от 70 до 800 хил.лева. Ако към това прибавим информацията, която може да бъде прочетена в десетките правосъдни решения, от която излиза наяве, че две български банки ( ОББ и Уникредит Булбанк) също имат да прибират съществени суми. ОББ да вземем за пример ще има да чака своите близо 3 млн.лв ( 2 812 089. 09 лв), а Уникредит Булбанк колосалните 14 398 242.71 лв.. На този декор задължението към Националната Агенция за приходите е записана със символичните 65 443.22 лв..

Както можем а се досетим, очакванията за връщането на вложените средства от всички тези кредитори, надали ще се увенчае с необикновен триумф.

Но,

с цел да бъдем напълно правилни

направихме опит да беседваме със синдика на сдружението Янко Стоянов, с цел да разберем на каква част от средствата ще могат да разчитат всички те. За страдание Стоянов не беше изключително разговорлив и съобщи, че не може да „ изнася информация за служебната си работа на трети лица “, т.е. на медии. Така и не успяхме да разберем какъв е % на възвращаемост на кредиторите от всички тези приети вземания след осъществените до този миг продажби. Но както всички знаят, той мъчно доближава 20 на 100 от дължимото.

Инак преди повече от 10 години рекламиращата се като френска капиталова компания "Евросилекс " започва акцията си у нас и в чужбина, като разгласи, че стартира реализирането на огромен план в аксаковското село Генерал Кантарджиево. Беше направена и Първата копка на ваканционното населено място "Кристъл СПА апарт хотел " (Crystal Spa ApartHotel), като по проект планът трябваше да бъде приключен до 2009 година. Той беше обявен като инвестиция в границите на 35 млн.евро. Селището е ситуирано на повърхност от 39 дка и включва 354 жилището, 17 басейна, доста зелени площи, изкуствени езера, две стадиони, тенис корт и тропическа гора. Очевидно по това време нещата са вървели относително добре, тъй като французите Никола Галан и Александър Глас настъпваха съществено със свои капиталови планове, съсредоточени основно по Северното Черноморие, и по-специално към Каварна. Сред по-мащабните вложения на "Евросилекс " бяха жилищният комплекс "Свети Георги " в курортната зона на Каварна и хотелският комплекс "Каварна хилс ", взаимна инвестиция с испанската компания "Мангле ".

След първите явно сполучливи опити на компанията желанията на французите бяха да изградят и първокласно населено място на територията на община Аксаково, заяви по това време изпълнителният шеф на сдружението Станислав Генов. Общата инвестиция за него беше оповестена за към 45 млн. евро. Проектът предвиждаше да бъдат построени два независими ваканционни комплекса от затворен вид и голф учебно заведение. Тези и още няколко съществени плана започнаха да се осъществят през 2008-а, само че финансовата рецесия удари френските фенове на бетона край морето и те бяха принудени да зарежат „ блестящото си бъдеще “ у нас и оставиха след себе си предостатъчно съществени задължения и купища разрушени очаквания на бъдещи притежатели.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР