Една от есенциалните хранителни съставки в менюто на кучетата и

...
Една от есенциалните хранителни съставки в менюто на кучетата и
Коментари Харесай

За протеина в менюто на кучетата и котките

Една от есенциалните хранителни съставки в менюто на кучетата и котките е протеинът. Въпреки това задачата да определим точното му количество в храната за кучета и котки се оказва предизвикателство.

Протеинът в храната има за цел да поддържа базисните функционалности на тялото. След приемане той бива разрушен на изграждащите го аминокиселини под въздействие на стомашния сок и протеолитичните ензими в стомаха и дуоденума.

Въпросните спомагат възобновяване на тъкани, синтез на ензими и хормони, превоз на О2 и желязо, продукция на антитела и доста други. В рискови обстановки на апетит след въглехидратите и липидите организмът се насочва към изгаряне на белтъци за енергийните си потребности. Протеините също така построяват главната конструкция на космите, кожата, лигаментите, сухожилията, хрущяла, ноктите.

Можем да разделим аминокиселините на два вида – есенциални аминокиселини и неесенциални аминокиселини. Първите би трябвало да участват наложително в диетата, защото животното единствено по себе си не е способно да ги синтезира. За кучетата и котките те са 10 на брой, в случай че не броим таурина, изключително значим за котките. Недостигът на таурин се демонстрира със слепота, сърдечна непълнота, имунодефицит, слаба репродукционна дарба.

Източниците на есенциални аминокиселини могат да идват както от скотски, по този начин и от растителен протеин. Докато котките са строго месоядни и извличат всичко нужно от скотски тъкани, кучетата могат да разнообразяват диетата си с растителни протеини, бидейки всеядни. Не е значим единствено източникът на протеин, несъмнено, от изключително значение е и % му на смилаемост. Недобрата термична обработка може да унищожи качествата и на най-хубавия протеин.

Количеството протеин в диетата варира сред типове, възрасти и породи, зависи и от здравословното положение на животното. По предписание котките изискват по-високи количества в менюто си, дружно с бременните котки, кърмещите и растящите животни. Кучета със спортна устременост или ловджийските кучета също употребяват повече протеин. Страдащите от бъбречна непълнота и възрастните кучета би трябвало да понижат протеина в храната си.

Нерядко домашните любимци могат да развият хранителна алергия към избран вид протеин. Сред признаците на това положение са сърбеж, кожни и ушни инфекции, загуба на четина, повръщане, диария. Може да ги отличим от сезонните алергии по това, че не престават целогодишно, а не са асоциирани с избран сезон. Ветеринарните лекари предписват специфична ограничаваща диета при съмнения за сходна алергия и последователно включват източниците на протеина, за който се съмняват, че предизвиква казуса.

 Храна за кучета с протеин

За да откриете оптимално протеиново меню за кучета и котки, започнете с ветеринарна консултация. Не се доверявайте на етикетите, залепени на инцидентни котешки храни в зоомагазина – посочените стойности съвсем в никакъв случай не дават отговор на истината. По външния тип на животното може ясно да познаете дали получава нужните количества протеин в храната си – здравите човеци имат лъскава четина, здрава кожа, задоволително сила, жизнерадостни са.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР