“Една от дефинициите на парламентарното управление е “управление чрез дискусия”,

...
“Една от дефинициите на парламентарното управление е “управление чрез дискусия”,
Коментари Харесай

Атанас Славов: Парламентарното управление е “чрез дискусия”, а не да прецакваш опонента

“Една от дефинициите на парламентарното ръководство е “управление посредством дискусия”, не ръководство, при което прецакваш съперника. Затова думите на премиера в оставка са индикация за дълбокото недоумение на същността на парламентарното ръководство. Не е обстановката, в която спечелилият взема всичко и отстранява съперниците си от присъединяване във вземането на решения, тъкмо противоположното. Парламентарното ръководство е търсене на поддръжка, на болшинства за избрани решения.”

Това съобщи доцент Атанас Славов от " Демократична България " в предаването “Неделя 150” по БНР във връзка репликата на Бойко Борисов, че е заръчал на ПГ на ГЕРБ да поддържа всички оферти за промени в ИК с очакване това да докара до неуспех на идващите избори.

Той беше безапелационен, че има положителни промени, които се оферират както в законопроекта на “Демократична България”, по този начин и в този на “Има подобен народ” и в част от другите законопроекти и че тази самодейност за смяна на изборния развой би трябвало да бъде подкрепена, тъй като за първи път се залагат доста ясни промени в посока гарантиране на гласоподаване по пощата за всички български жители трайно живеещи отвън страната, опция за електронно отдалечено гласоподаване, видеонаблюдение и така нататък

“Ясно е, че част от тези нови благоприятни условия за гласоподаване не могат да бъдат незабавно осъществени. Няма по какъв начин при едни предварителни парламентарни избори да се стигне до електронно отдалечено гласоподаване без извършени всички опити.” – съобщи доцент Славов и означи, че още 2016 година е имало сходни текстове, по които и той самият е работил, само че те са били целеустремено анулирани от ГЕРБ вместо да бъдат въведени към този момент на процедура. Той означи, че и пощенското гласоподаване би трябвало да мине през пробиране, с цел да бъде несъмнено, че ще работи.

На въпрос коя е по-вероятната и по-полезната догадка – държавно управление или длъжностен кабинет доцент Славов отговори:

“Винаги Народното събрание би трябвало да се стреми да излъчи парламентарно държавно управление с поддръжката на болшинство, с цел да сме в хипотезата и правилата на парламентарно ръководство. Служебното държавно управление е всъщност едно спиране на парламентарния цикъл и сигнал за парламентарна рецесия – т.е за неспособност Парламентът да си реализира главната функционалност. “Демократична България” доста ясно в последните, че е подготвена да поддържа държавно управление на втората политическа мощ, в случай че те одобряват тази отговорност, стига едно такова държавно управление да има ясна стратегия за смяна и за промени. Защото просто излъчването на каквото и да е парламентарно държавно управление няма да реализира задачите си, в случай че не съдържа точно ясна визия за промени в основни браншове на страната.”

Той добави, че тук е рискът, в случай че се стигне до реализация на трети мандат, връчен от президента, да не е ясно дали ще става дума за коалиция на смяната или за коалиция на опазване на статуквото.

“Виждаме какъв брой елементарно се образува болшинство за опазване на статуквото, като да вземем за пример гласуването във връзка препоръчаната от нас тримесечна отчетност на основния прокурор. В Народното събрание се получи едно доста забавно болшинство точно сред партиите на статуквото – ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.”

“Не е просто въпросът какво държавно управление ще се излъчи с чий мандат, а дали това държавно управление ще отговори на упованията на болшинството от българските жители за смяна и то смяна в избрана посока към съблюдаване на ясни правила на ръководството, бистрота на ръководството, битка с корупцията, правосъдна промяна, освобождение на регулаторите от техния олигархичен захват, стопански ограничения в поддръжка на бизнеса и жителите. Това е смисълът от едно ръководство, подкрепено от Народното събрание. Ако не се осъществя това, в действителност е по-добре да се отиде към предварителни избори.” – зави Славов.

На въпрос за опитите на Борисов да разбие опозицията и за изказванията му, че “Демократична България” е подготвена да поддържа държавно управление, по-близко до Русия, в сравнение с до евроатлантическите полезности, Атанас Славов отговори, че министър председателят в оставка се специализира като главен източник на подправени вести:

“Демократична България” е силата, която праволинейно следва евроатлантическата визия и път на България. Няма късмет да подкрепим държавно управление, което не е с ясна евроатлантическа визия и ясно да посочва ясно проблемите. Все отново точно ръководството на Борисов вкара в страната ни Турски поток, разбирай – Руски поток, дегизиран обаче като Балкански поток. Обслужи всички ползи на Русия в страната и се пробва сега да хвърля прахуляк в очите на хората с тези тотално манипулативни изказвания, които са направени в последните дни. “

Попитан дали счита, че решението за мораториума върху назначенията на изпълнителната власт може да падне при настояването за тълкуването на Конституционния съд, доцент Славов разясни:

“Конституционният съд ясно е дефинирал условията, на които би трябвало да дават отговор сходни мораториуми. На първо място – да са лимитирани във времето с явен период, да съблюдават правилата на законна цел, на нужда, на професионалност на ограниченията. Винаги има риск един мораториум да бъде разгласен за противоконституционен, тъй като по съществото си мораториумът е изключителна мярка, той е спиране на нормалните конституционни и административни процедури за избран интервал от време – процедури, които въпреки всичко са контролирани в закони. По отношение на признатия мораториум се надявам, че няма да си стигне до оповестяване в противоконституционност заради една елементарна причина – досега, в който се произнася Конституционният съд, мораториумът към този момент няма да се ползва, защото той е с стеснен период до избора на ново държавно управление или до назначението на служебно държавно управление. Която и да е от тези хипотези ще се осъществя в рамките безусловно на две седмици.”

Доц. Славов разяснява и импортирания от него и доктор Симидчиев Законопроект за ръководство на пандемии:

“За да има опция за съответно обмисляне на пандемичните обстановки, преди те да се случат. Не да сме в догадка на непрекъсната промяна на ограничения, взаимно изключващи се ограничения, противоречащи си ограничения. България е емблема на несъответстващото ръководство на коронавирус рецесията към този момент повече от година и с доста висока смъртност. Трябва да има ясно обмисляне, това обмисляне да е планувано по закон, а изпълнителната власт да създаде тези критерии, които са значими, с цел да може тях да се вземат решения за едни или други ограничения.” – разясни Славов и акцентира, че е значимо, когато се постановат ограничаващи ограничения, те да дават отговор на условията за нужда, за пропорция, за легитимност. Той съобщи, че е извънредно значимо освен да не се нарушават правата на жителите, само че и бизнесът, и жителите да могат да си възнамеряват дейностите.

На въпрос дали съгласно него президентът печели време, забавяйки връчването на идващ мандат, Славов обясни, че смисълът на конституционната процедура е да даде опция на политическите сили, водейки договаряния, да излъчат държавно управление.

“Президентът е предназначен от конституцията да спомага на този развой, а не да го пресира.”

На въпрос за какво “Демократична България” отхвърли среща-разговор с ГЕРБ, Славов отговори: “Бих споделил, че ние още в края на предходната година в своя политическа декларация ясно казахме, че няма по какъв начин да подкрепим държавно управление на ГЕРБ, на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Нищо не се е трансформирало. Една такава среща не би могла да създаде политически резултат. От куртоазни политически срещи сега никой няма потребност. Имаме потребност от вдишване на отговорност и лъчение на работещо ръководство на страната.”
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР