Една новина от Франция обиколи медиите и социалните мрежи последните

...
Една новина от Франция обиколи медиите и социалните мрежи последните
Коментари Харесай

Инвитро за жени без партньор - за Франция е новост, но не и за нас

Една вест от Франция обиколи медиите и обществените мрежи последните два дни. Френският парламент с голямо болшинство поддържа закон, който за първи път ще разреши на самотни дами и лесбийки да имат достъп до медицински подкрепено възпроизводство, по-известно като инвитро оплождане. Това беше дълго чакана стъпка, след като страната узакони еднополовите бракове още през 2013 година

Така шансът за основаване на пълноценно семейство с деца, а вероятно и внуци, не е запазен само за безплодни хетеросексуални двойки. Френските управляващи се готвят да приложат новия закон допустимо най-бързо, с цел да могат първите деца да бъдат заченати до края на тази година. Законът не преглежда възбраната на Франция за съглашения за сурогатно майчинство, при които дамата износва и ражда бебе за някой различен.

В България сурогатното майчинство също е изцяло неразрешено и се третира като деяние срещу закона. Що се отнася до еднополовите двойки - нито лесбийките, нито гейовете у нас имат право да бъдат родители. Единственото направление, където означаваме по-либерално виждане, е асистираната репродукция за самотни дами.

У нас е позволено дами без сътрудник да се възползват от инвитро процедури.

Това значи, че няма потребност да чакаме " принца на фантазиите си ", в случай че желаеме да станем майки. Можем даже да аплайваме за финансиране от държавната. Така асистираните репродуктивни технологии дават вяра освен на двойките с инфертилитет, а и на необвързаните дами. Да си самотна майка отдавна не е табу и от ден на ден дами избират да не чакат появяването на идеалния сътрудник.

Всяка жена, ненавършила 43-годишна възраст, която е българска гражданка или със статут на непрекъснато пребиваваща в България, може да кандидатства за финансиране на инвитро процедура от Центъра за асистирана репродукция, в случай че отговаря на индикациите за приемане на финансова помощ.

За тези процедури се употребяват донорски сперматозоиди. В  повечето клиники можете да избирате от деликатно селектиран набор от донори по отношение на техните физически характерности, обучение, занимания и ползи, които са маркирани в персоналния профил на всеки донор.

При хомосексуалните двойки обаче хем е допустимо, хем не е заложено в закона.

Тоест, една от партньорките може да се подложи на инвитро или вътрематочна инсемининация, да зачене, износи и роди, само че детето ще бъде единствено нейно и пред закона " другата майка " е просто външен човек, който няма никакви права над него. Дори в случай че двойката е сключила брак в някоя от страните, където това е позволено. Така на процедура искащите да станат родители се възползват от това, че процедурите са разрешени за необвързани или " самотни " дами, само че връзката, в която са, си остава подмината от закона.

У нас към момента еднополовите двойки нямат същите права като " обичайните "  семейства. Това значи, че легален родител на детето в тази обстановка би била единствено дамата, която го е родила и в случай че нещо се случи с нея, партньорката й не поема автоматизирано грижите за детето. Затова и една от главните цели на тазгодишния Прайд беше да се обърне внимание на правото на еднополовите двойки да подписват брак или да заявяват общуване. След това към този момент ще застане на дневен ред и битката за правото да са родители. 

 
Първото инвитро бебе у нас чака свое бебе
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР