Една година след началото на имунизациите в Германия противници на

...
Една година след началото на имунизациите в Германия противници на
Коментари Харесай

Колко опасни са ваксините: твърдения и факти


Една година след началото на имунизациите в Германия съперници на имунизациите тръбят в обществените мрежи, че те всеобщо предизвиквали странични резултати и тежки увреждания.  Фактите обаче приказват напълно друго.

В рамките на имунизационната капания до момента са сложени повече от девет милиарда дози

На редица места броят на новозаразените с Омикрон продължава да пораства стремително, както прочее и този на ваксиниращите се против Ковид - с първа, втора или трета доза от имунизациите. В същото време в обществените мрежи някои клеймят имунизациите и се пробват по този начин да подклаждат страховете на хората. Една година след началото на всеобщите имунизации във форумите се популяризират изказвания за това какъв брой рискови били имунизациите, както и че имали рисково доста странични резултати.

Твърдение: " Толкова доста вреди - и най-много смъртни случаи - не е имало при нито една друга имунизация ", написа да вземем за пример една потребителка. А различен предсказва " всеобща гибел, породена от страничните резултати от имунизациите ". За други пък тя към този момент е реалност: " Милиони хора умират от страничните резултати ", четем в един от форумите в интернет.

Проверка на обстоятелствата: Тези изказвания са подправени.

Имунизационната капания стартира преди година и до момента са сложени над девет милиарда дози. Въпреки големия брой имунизирани хора, тежките странични резултати са доста рядко събитие.

Дори единствено поради мащабите на сегашната имунизационна акция, която няма аналог в историята, можем да чакаме известни странични дейности, да вземем за пример поради нетърпимост към дадени лекарства или други алергии. Но и поради това, че човешкият организъм се бори с причинителя на болестта, респективно с препарата. Ваксината се разпознава от имунната ни система като чужд, като завоевател, който провокира организма да стартира производството на антитела. В този смисъл имунизациите против Ковид-19 са реактогенни, т.е. по-често карат организма да реагира.
Редакцията предлага
Но тези реакции се трансформират в проблем единствено в случай че в действителност са тежки или трайни. За тяхното различаване, а и в името на надеждността на медикаментите, в доста региони на света работят системи за регистрация на вероятните странични резултати от имунизациите. В Германия да вземем за пример Институтът " Паул Ерлих ", който дава отговор за сигурността на лекарствените препарати, разгласява постоянно настоящите данни за съмнителните случаи на странични дейности или настъпили затруднения след имунизиране. Досега тези отчети се изготвяха всеки месец, а отсега нататък ще се разгласяват един път на два месеца. В последния от тях са систематизирани данните от единайсетте месеца, през които в Германия се слагат ваксини против ковид.

Резултатът: В Германия са регистрирани общо 197 хиляди докладвани случаи със подозрения за странични резултати и 26 хиляди тежки такива случаи. В безусловно изражение тези бройки наподобяват високи, само че не и в случай че бъдат съпоставени с броя на поставените дози ваксина. При 123 милиона имунизации в Германия дотук това значи, че странични дейности са се показали при едвам 0,16 на 100 от имунизациите, а тежките случаи са още по-редки - 0,02 %.

Данните от Германия се покриват с тези в останалите европейски страни: съгласно Европейската организация по медикаментите ЕМА случаите на показали се странични резултати в страните от Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство (ЕИП) са сред 0,1 и 0,32 % според от съответния препарат по отношение на общия брой на поставените дози.

До първи декември 2021-а година в Европейски Съюз и ЕИП са сложени общо 627,5 милиона дози ваксина, а показалите се странични резултати са 835 484 на брой, т.е. при 0,13 на 100 от случаите.

Извод: Твърденията за милиони случаи на странични феномени, или даже за " всеобща гибел " вследствие на имунизирането не се удостоверяват и са изцяло безпочвени. Фактите сочат, че тежките странични резултати след имунизиране са извънредно рядко събитие. Въпреки това в обществените мрежи не престават да се популяризират подправени известия за претъпкани лечебни заведения с пациенти с " тежки странични резултати от имунизациите ". Така била споделила една здравна сестра от клиниката " Дитрих Бонхьофер " в Нойбранденбург, представена в мрежите. От въпросната клиника обаче ясно опровергаха това изказване.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР