Един пловдивчанин, който повече от 20 години живее в Холандия,

...
Един пловдивчанин, който повече от 20 години живее в Холандия,
Коментари Харесай

Пловдивчанин откри следи от древни български гени в Британия

Един пловдивчанин, който повече от 20 години живее в Холандия, показа цялостната с исторически изненади книга „ Тайните на тракийския език” - първи и втори том. Павел Серафимов е роден в квартал „ Смирненски”, само че прекарва детството си към ул. „ Леонардо да Винчи”. Бизнесът му е да прави модели на бижута от восък, които продава на бижутерите в Амстердам. От години обикаля антикварните магазини за редки книги в града и търси литература, която е обвързвана с езика и културата на траките.



Тракийският език в никакъв случай не е изчезвал - използваме го и в този момент. В това има вяра Павел Серафимов. Отрича траките да са били безписмен народ или да са се претопили. Представя в книгите си графични знаци от античните тракийски надписи като тези от Кьолмен, Езерово и Дуванлии. Пловдивчанинът споделя за съхранените тракийски топоними и персонални имена, които са победили времето.

„ Думи като злато, блестя, бял, бърз, земя, път, прелестен, бодър, дева, небе, млад, умен, наслада, кос, вода, котета, река, век са непокътнати тракийски думи с частични звукови изменения”, акцентира Серафимов.

Сега търси книгата на акад. Иван Дуриданов, която изяснява архаичните особености на старославянския език. В Холандия са му дали обещание, в случай че се появи на аукцион, да му я предложат незабавно. Така животът на майстора, който прави модели на восъчни бижута, е трогателен. Отчита, че в блога му от 30 хиляди коментара половината са обидни.

В Холандия намерил забавна книга на професорите Александър Фол и Иван Маразов. Тя е издадена през 70-те години в Лондон на британски. „ Не знам дали е печатана в България. Те цитират роман на Еврипид, който споделя, че в Хемус /Стара планина/ има пещера с плочици с Орфеева мъдрост, която може да излекува всеки.

Задава си въпроса за какво никой международен историк не счита тракийската просвета за толкоз забележителна. „ В науката има едно специфичност - когато една теза надделее, тя мъчно се трансформира с времето. Западната историография издига в фетиш историята на Гърция и по този начин неизбежно потиска тракийската култура”, счита пловдивчанинът.

Намерил в Холандия проучване на Владимир Георгиев. В него написа, че във финикийската писменост буквата „ Б” е знак на царски престол. „ Думата „ Батос” е антична дума за цар. В ранните работи на акад. Георгиев това е обяснено. Той прави връзка с нашите „ бато”, „ бате” и „ баща”. Първоначално тази дума е била за по-възрастен, който се радва на почитание, след време е добила значение на „ цар”. Как е допустимо това да е и при финикийците, и при българите”, пита самоукият откривател.

Влияние му оказва и „ Етимологичен речник на албанския език” на съветския академик Владимир Орел. От него научил за тракийските имена с наставка „ бор” и „ бур”. Досега се счита, че „ бур” идва от албанския и значи „ мъж”. „ Благодарение на Орел разбирам, че думата не е албанска, а е старонемска заемка в албанския. И то от времето, когато албанците живеят на север от Дунава - сред германи и власи. Според Орел, до 11. век албанците населяват тази територия и след това се връщат на Балканите”, споделя Серафимов.

Припомня, че от позиция на генетиката ние прекомерно малко се разграничаваме от албанците. И те, и ние сме носители на хаплогрупата E-V-13, която е типична за хората от Балканския полуостров.

„ Преди време излезе забавна обява на Стивън Бърд, който откри представители на тази хаплогрупа в Британия. Тази група е нещо екзотично за Западна Европа. Според Бърд, тя се дължи на наличието на тракийски бойци от римските легиони, които са живели в Британия”, споделя тази генетична история пловдивчанинът.

Ирландците пък имат спомен за един народ, който назовават „ болги”. Според тези предания те са пристигнали в Ирландия през 6-и век преди Христа - по времето на персийския цар Кир Велики. През 6-7. век преди Христа там се появяват артефакти, които са типични за нашите земи. „ За мен е необичайно, че едновременно да се появяват сведения за идване на болги от Тракия и в това време се появяват в Британия артефакти, които не са локални по характер”, споделя Серафимов.

Генетиката е напът да разклати съществено схващането, че актуалните българи са комбинация от траки, прабългари и славяни. Проучвания демонстрират, че имаме единствено 1,5% гени, типични за тюркските нации. Тези хора, които назоваваме „ протобългари”, са от групата на мидите. Те са обитавали земите от делтата на Дунава до Средна Азия и са се смесили с азиатци. На тях се дължи този 1,5% азиатски гени. „ Стари създатели неведнъж ни отъждествяват с хуните. По-старото им име обаче е масагети. Според доктор Васил Бакърджиев те са траки. Те са говорили на език или тракийски, или доста непосредствен до него”, споделя още нещо неприемано от науката той.

Последните 15 години холандците стартират да цифровизират антикварните си магазини. И след това качват онлайн. „ Понеже продавачите ме познават, аз съм един от дребното клиенти, които амстердамските антиквари позволяват в магазините си”, споделя Павел Серафимов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР