Един от най-мудните министри в служебния кабинет - енергийният Андрей

...
Един от най-мудните министри в служебния кабинет - енергийният Андрей
Коментари Харесай

Енергийният министър взе, че се активизира... на изпроводяк

Един от най-мудните министри в служебния кабинет - енергийният Андрей Живков взе, че се раздвижи на изпроводяк. „ Смелостта му “ за кадрови промени с „ обсег “ в енергийните дружества  стигна едвам до назначението на нови четирима членове в директорския ръб на Българският енергиен холдинг. Очевидно броя на

курдисаните на държавната трапеза „ специалисти “

по време на ръководството на ГЕРБ са били „ бетонирани “ на местата си, а немокаятлъка на Живков да промени това състояние най-сетне сведе напъните му до увеличение на броя на началниците.

Дали юридическите съветници на министъра  са били на нужното равнище, с цел да не може той толкоз дълго да се оправи с безусловно наложителните промени в управлението на нашенската енергетика или просто топката е била тупкана с други цели, е въпрос, който наблюдаващите от близо този бранш не задават, тъй като знаят отговора. Достатъчно е да кажем, че той не е  в поддръжка на Андрей Желязков. 

Тук е моментът да напомним, че „ усилието “ на министъра за освобождение на цялото управление на енергийния холдинг през юли получи отпор в съда и енергийният шеф бързо се кротна.

За да не си отиде като напълно нищо направил, на 5 ноември Желязков е взел  решение да поеме нов курс, с цел да може  

да парира въздействието на досегашните ръководещи в Българския енергиен холдинг.  

За разлика от други негови сътрудници обаче, тактиката му за преодоляване на ръководството много закъсня. А като се има в поради, че тя не е някакво кой знае какво изобретение на юридическата мисъл, въпросът има ли Желязков потенциал за министър става още по-голям. Освен това сходна схема  ексминистър Кирил Петков приложи още в първия длъжностен кабинет във връзка с Държавната консолидационна компания и Българската банка за развиване.

Ноу-хау-то на Желязков в този момент е една смяна в устава, която планува отсега нататък бордът на шефовете на БЕХ да бъде от " най малко петима членове ", до момента в който до момента той беше формиран от три до пет члена.  

Това е асото в колодата на Живков, което му е дало карт бланш да попълни борда на сдружението с още четирима души и да направи един от някогашните членове втори изпълнителен шеф.

За да подсигурява изпуснатия до момента надзор над БЕХ,

енергийният министър назначава  Антон Симеонов, Веселина Катанова-Бучкова, Жеко Жеков и Пламен Дилков за нови членове на борда. Веднага откакто те сядат в началническите си кресла е било свикано съвещание, на което те дружно с един от изпълнителните шефове - Иван Андреев, вземат решение за смяна в метода на ръководство на енергийния холдинг. Стана известно, че от това съвещание са отсъствали останалите четирима членове на борда, както и вторият изпълнителен шеф - Валентин Николов.

От измененията по партидата на сдружението в Търговския указател, декларирани на 8 ноември 2021 година, се вижда, че ръководителя и заместител ръководителя на съвета на шефовете са заменени и че в ръководството е вписан втори изпълнителен шеф - Иван Андреев. Всичко това приказва, че пробивът в остарелия тим на БЕХ е изработен, а за премия Андреев получава поста. Чрез него той ще може да управлява дейностите на другия изпълнителен шеф - Валентин Николов, защото зад всяко решение отсега нататък ще стоят подписите и на двамата. 

За ръководител на борда е определена Веселина Катанова-Бучкова, а за неин заместител, разгласен като самостоятелен член - Пламен Дилков. Тези нови лица в едно с Антон Симеонов бяха предложенията на министър Живков и при несполучливия му опит да промени борда през лятото.

Чрез тази юридическа еквилибристика, остарялото решение на министъра, което предвиждаше освобождение на всичките петима членове и назначение на нови, на процедура е анулирано. По този метод се заобикалят досегашните спънки като хем се обезпечава контрола, хем се парират опитите за обжалване от страна на отстранените пострадали. 

На процедура досегашното управление не е отстранено, а просто е натикно в ъгъла. С други думи задачата е изпълнена – въздействието на ГЕРБ в енергетиката видимо е занулено.

Кои са новите босове в енергийния холдинг.

Вторият изпълнителен шеф - Иван Андреев, не е нов за системата. Той влезе в борда на сдружението след извършен конкурс напролет на тази година, малко преди ГЕРБ да отърве властта. За него се знае, че е бил изпълнителен шеф на " АЕЦ Козлодуй " и член на съвета на шефовете на Директива за птиците " Радиоактивни боклуци ".

Пламен Дилков е бил шеф на Водноелектрическа централа Своге, Водноелектрическа централа Марица и ПВБ " Пауър България ". Преди шест години, при основаването на фонда " Сигурност на електроенергийната система ", името му се появи като претендент за негов началник.

Имената на Антон Симеонов и Веселина Катанова-Бучкова се появиха в общественото пространство през юли тази година, когато енергийният министър се напъна да освободи остарелия ръб на БЕХ и да назначи нов. Тогава те бяха назначени за период от  шест месеца до провеждането на конкурс.

Антон Симеонов е остарял кадър на БЕХ. Той се труди в холдинга към този момент десетилетие. Симеонов е бил участник в програмата IVLP - с тенденция енергийна сигурност и външна политика.

За Катанова-Бучкова се знае, че е юрист от пловдивската адвокатска фирма " Демерджиев, Петров и Баев ".  Самият Иван Демерджиев преди дни пое поста на длъжностен министър на правораздаването, откакто някогашният му шеф Янаки Стоилов стана парламентарен арбитър.

Жеко Жеков,  също излиза от лоното на служителите в енергетиката. Досега той е бил чиновник в енергийното министерство, в качеството си на началник-отдел на Дирекция " Корпоративно ръководство в енергетиката ". Тази дирекция се занимава с мениджмънта на сдруженията под шапката на ведомството.

Може би, всичко което министър Живков прави в този момент да е с положителни планове, само че въпреки всичко остава въпросът, за какво се засилва едвам в края на мандата на служебния кабинет?

За всички е ясно, че тъкмо тук, където ползите са за милиони, поговорката „ И вълкът утолен, и агнето цяло “ няма по какъв начин да сработи…
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР