Две уникални космически явления ще се случат през юни. Едното

...
Две уникални космически явления ще се случат през юни. Едното
Коментари Харесай

Ягодова луна и огнен пръстен в небето през юни

Две неповторими галактически феномени ще се случат през юни. Едното е слънчево затъмнение " Огнен пръстен ", другото – Ягодова луна.

Тази година годишното слънчево затъмнение ще се случи на 10 юни и може да се види в Северна Канада, Гренландия и Русия и може отчасти да се следи в градове като Ню Йорк, Монреал, Лондон и Вашингтон. Този вид затъмнение се характеризира с впечатляващия си „ огнен пръстен “, защото не е цялостно затъмнение и краищата на Слънцето могат да се видят към Луната.

„ Пръстеновидните затъмнения са сходни на цялостните затъмнения, при които Луната, Земята и Слънцето се нареждат по този начин, че Луната да се движи непосредствено пред Слънцето, както се вижда от Земята “, споделя Алекс Йънг, асоцииран шеф на науката в Отдела за хелиофизични науки в галактическия център за галактически полети на Госард на НАСА. И добавя: „ Но цялостно затъмнение не се случва, т.е. Луната не препречва изцяло забележимия диск на Слънцето, тъй като Луната е по-далеч и нейният забележим размер в небето е малко по-малък от Слънцето. Това значи, че към Луната се вижда дребен пръстен на слънчевия диск “.

Според Йънг слънчевите затъмнения се случват две седмици преди или след лунното затъмнение. На 26 май Цветната суперлуна украси небето, а на 24 юни ще се види Ягодовата луна.

На 24 юни ще можем да забележим Ягодово пълнолуние. Ягодовата луна е кръстена на алгонкинските племена на индианците, защото това пълнолуние е бил техният знак за събиране на горски ягоди. В Европа явлението се назовава „ Меден месец “ или „ Медовина “. В южното полукълбо е известно като „ Дъбова луна “, „ Студена луна “ или „ Дълга нощна луна “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР