Две състезания по ски-алпинизъм се проведоха в края на миналата

...
Две състезания по ски-алпинизъм се проведоха в края на миналата
Коментари Харесай

Екстремните спортове 20-27 март 2022

Две надпревари по ски-алпинизъм се организираха в края на предходната седмица на Витоша. Едното беше обичайното скоростно нанагорнище от Голи връх до Черни връх по Зелената писта. Никола Калистрин усъвършенства личния си връх от предходната година, като записа време 29:06 мин. На второ и трето място се класираха, надлежно, Георги Радев и Иван Геров.

 Калистрин след върха

Калистрин победи и в другото съревнование, на идващия ден, когато се организира държавното състезание в дисциплината " спринт " . Трасето беше в региона на Трите бора до х. " Алеко ". Второто място беше заето от Иван Геров, също от клуб " АлПиринСки ", а третото - от Цветомир Георгиев, " НСА ". При дамите държавен първенец отното стана Ивона Михайлова.

 Адам Ондра

Адам Ондра записа още един маршрут в актива си от една от най-високите категории на компликация - 9b/+ . Линията се споделя “Wonderland ” и се намира в обекта Terra Promessa, покрай Арко, Италия. Само 2 седмици по-рано 29-годишният чех изкатери още едно 9b, а за последните 5 месеца това е петият му маршрут с сходна компликация. Така общият брой на изкатеренети от него направления с тази или по-висока категория на компликация стават 28! През 2017 година Ондра минава най-трудната линия досега в света - “Silence ” 9c, в Норвегия и оттогава насам няма еднакъв в скалното катерене.



Симон Гитл направи зимно соло нанагорнище на Северната стена на Peitlerkofel по Via Hruschka - една от класиките в Доломитите. Успехът е пристигнал след два предходни опита, при които изискванията не са били задоволително положителни. Сега, откакто е изкачил върха, 37-годишният южнотиролец, който преди 3 години беше посетител на Банско филм фест, се е спуснал с парапланер от върха.

Интервю със Симон Гитл за БНР можете да чуете

Непалецът Нирмал Пурджа беше вписан в Рекордите на Гинес с 5 от своите достижения.

Едното от тях е изкачването на всичките 14 осемхилядника за 189 дни (от 23 април до 29 октовмри 2019 г.). В този интервал Нимс Дай, както е по-известен някогашният английски командос, записва още няколко върха:

- Най-бързо нанагорнище на 3-те най-високи осемхилядника - Еверест, К2 и Канчендзьонга, за 70 дни;

- Най-бързо нанагорнище на най-високите 5 върха на планетата - Еверест, К2, Канчендзьонга, Лхоце, Макалу, за 70 дни;

- Най бързо нанагорнище на 3 осемхилядника - за 3 дни през май 2019, Еверест, Лхотце, Макалу;

- Най-масово нанагорнище до Еверест за един ден - на 23 май 2019 година непалецът е един от общо 354 души, стъпили на Покрива на света.

Всички свои върхове Нирмал Пурджа прави с използването на спомагателен О2 и сериозна логистична поддръжка.

Интервю с Нирмал Пурджа за БНР можете да чуете.



След 2-годишна пауза поради пандемията, идната седмица в София стартира 16-ото издание на фестивала за рискови спортове, туризъм и деен метод на живот " Дни на провокациите " . Той ще се организира в границите на 3 дни - от 29 до 31 март, в кино " Люмиер ".

Официален посетител ще бъде френската легенда Антоан льо Менестрел - в предишното един от най-силните френски катерачи, а през последните години добил известност и със своята отвесна хореография. На 30 март, от 17:30 той ще изнесе зрелище на площад " Славейков ", където ще изкатери в жанр паркур фасадите на някои от постройките там. В рамките на фестивала ще бъде прожектиран и неговият филм.

Друга лента, която си заслужава да бъде забелязана, е " Алпинистът " - документален роман за канадския катерач Марк-Андре Льоклерк, прочут със соловите си изкачвания, само че останал надалеч от прожекторите.

Публиката ще може да види още веднъж презентацията на легендата от Йосемити Иво Нинов , който предходната есен, в границите на Банско филм фест, описа за приключенията си в последните 30 години, а в този момент завладяващата му история може да бъде забелязана и чута и от феновете на рисковите спортове в столицата.

Стефан и Максим Иванови пък ще опишат за своята морска експедиция “Неверест ”, в която със самоделна гребна лодка минаха Атлантическия океан и записаха два върха “Гинес ”.

---

Новините следете в рубриката .

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР