Две години след първата си реч като посланик в България

...
Две години след първата си реч като посланик в България
Коментари Харесай

Хeро Мустафа представи трите "И" - новите приоритети на посолството

Две години след първата си тирада като дипломат в България Херо Мустафа употребява още веднъж годишната среща на Американо-българската комерсиална камара (AmCham), с цел да показа три нови целта в оставащата година от мандата ѝ в София.

" На предходната ни среща приказвах за трите " С " - съгласуваност, съдействие и битка с корупцията (connectivity, cooperation, countering corruption). Днес ще приказвам за трите " И " - вложения, нововъведения, интеграция. А когато приказвам за вложения, имам поради дружно да влагаме в бъдещето си. Подчертавам - да влагаме ЗАЕДНО ", съобщи тя на работната закуска.

Мустафа стартира с това, че вижда голям капацитет " да затворим тази страница на компликации и дружно да продължи бързо напред ". Виждам вяра - обичаната ми дума на български - и капацитет за позитивни промени, продължи тя. " Навсякъде към нас има учредения за оптимизъм. "

Тя посочи, че нощес държавният секретар Антъни Блинкен е поздрави българския народ за това, че има държавно управление. " Пет пъти имахте избори тази година и отдадеността ви към демокрацията е невероятна. В резултат на това България има ново държавно управление, носещо ново чувство за разговор и съдействие ", разяснява посланичката на Съединени американски щати.

Говорейки за вложения, тя изясни, че " триумфът на двата ни народа зависи от вложение в инфраструктура, в човешки капитал, в положително ръководство и в нови обещаващи браншове от стопанската система ". Мустафа прикани представителите на американския бизнес в България да влагат повече, само че и не подмина това, че на срещите си с интернационалните компании чува, че те " остават загрижени за върховенството на закона, сблъскват се с компликации за приемане на разрешителни, непредвидимост поради честите регулаторни и законодателни промени и неефективна правораздавателна система ".

" На срещите ми с американски компании мнозина посочваха остарели трудови закони, които не са променяни от години, които се нуждаят от възобновяване, с цел да подхождат на новата стопанска система. Регулаторната среда в България в доста браншове е характеризирана със трудност, неяснота и случайно използване. Тези фактори основават тласъци за корупция на чиновниците ", продължи да изрежда тя. Според нея всичко това няма за цел да упреква някого, тъй като и Съединени американски щати има своите усложнения.

Посланичката още веднъж приказва за вложения в нашарване на енергийните източници и заяви, че за 2022 година е плануван уъркшоп в България за дребни модулни нуклеарни реактори, който ще бъде финансиран взаимно с Американската организация за търговия и развиване (USTDA). " Каним българска делегация да взе участие на POWERGEN & DISTRIBUTECH - най-голямото американско енергийно ревю в Далас в края на януари. За пръв път от години USTDA реши предходната година влага в България - разпоредиха против 1 млн. $ изследване в интерес на Софийска община за разработване на проект това по какъв начин да се модернизира " Топлофикация София ", тъй като имаме вяра, че софиянци заслужават по-ефективна, чиста и качествена услуга. "

Относно нововъведенията Мустафа акцентира, че някои може би си мислят, че главният експорт на България към Съединени американски щати са аграрни артикули, " само че действителността е, че това са свързани с компютрите и електрониката артикули, което единствено акцентира взаимната полза от връзките ни ". Тя прикани взаимна декларация за 5G сигурността от предходната година да бъде последвана следващата година от национална тактика, с цел да е изцяло ефикасна.

" Също през 2020 година подписахме 5-годишно съглашение за съдействие в опазването на здравето. Работим с държавното управление за битка със болестите, за шерване на практики, начинания за обмяна на медици. "

Относно интеграцията дипломат Мустафа сподели още един път декларираното от нея в края на 2019 година - че България би трябвало да стане член на водещи стопански институции, в това число Организацията за икономическо сътрудничество и раз и еврозоната, да бъде водач в консолидираното на региона и да приемане европейските стандарти и практики, което по думите й ще модернизира стопанската система и това ще подтиква нови демократични промени.

" AmCham сподели водещата си роля с организирането на бизнес форума за самодейността " Три морета " и съм доста щастлива, че следващата година всички американски камари от Европа ще се съберат в България на годишната си среща. България е бъдещето ", добави тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР