Две чернодробни трансплантации бяха извършени в болница Лозенец и една

...
Две чернодробни трансплантации бяха извършени в болница Лозенец и една
Коментари Харесай

Две деца получиха шанс за втори живот

Две чернодробни трансплантации бяха осъществени в болница " Лозенец " и една бъбречна в Александровска болница на 26 февруари. Черен дроб е вкоренен на две деца - на 1 и на 7 години, а бъбречната трансплантация е направена на 48-годишен мъж.

По информация от лечебните заведения, пациентите са в положително общо положение и остават под лекарско наблюдаване. Поради липса на съвместими реципиенти в българската листа на чакащите за трансплантация, сърцето е предоставено на Унгария по линия на Евротрансплант.

Донор е 29-годишен мъж, изпаднал в мозъчна гибел, а донорската обстановка е осъществена, с помощта на екипната работа на лекарите от МБАЛ " Св. Иван Рилски " – Горна Оряховица, координаторите по донорство доктор Сибила Маринова и доктор Ваня Лъчезарова и медиците в регионалната болница във Велико Търново.

Това е втората донорска обстановка от началото на годината за МОБАЛ " Д-р Стефан Черкезов " и за страната. От 2006 година досега великотърновската регионална болница е осъществила сполучливо 35 донорски обстановки, дали втори късмет за живот на 91 жители, нуждаещи се от трансплантация.

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна организация " Медицински контрол " благодарят на околните на умрелия млад мъж за хуманния жест, като сервират своите съболезнования на фамилията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР