Дванадесет са фирмите, кандидатствали в търга за доставка на фотоволтаици

...
Дванадесет са фирмите, кандидатствали в търга за доставка на фотоволтаици
Коментари Харесай

Много желаещи да доставят безплатни соларни панели в София

Дванадесет са компаниите, кандидатствали в търга за доставка на фотоволтаици за 4.3 млн. лева, разгласен през есента Изпълнител може да бъде определен най-рано тази пролет, а доставките могат да стартират лятото За безплатните солари могат да кандидатсват единствено семейства, живеещи в къщи, отказали се от горенето на дърва и въглища
В края на предходната година София пусна, с която да обезпечи гратис за някои семейства дребни солари с мощ до 4 kW за покривите на еднофамилни жилищни здания. Това е част от мярката за възстановяване качеството на въздуха, включваща и замяната на замърсяващи уреди за отопление с климатици, термопомпи и др, за чиято доставка имаше

В това има логичност: семействата могат да употребяват зеления ток за зареждане на климатика и действително отоплението може да излезе гратис, което пък да е спомагателен тласък за отхвърли от горене на дърва и въглища.

В търга за доставката на соларите се надпреварват 12 компании. Прогнозната сума е 4.3 млн. лева без Данък добавена стойност за общо 220 фотоволтаични системи или към 20 хиляди лева за една централа от 4 kW дружно с батериите.
Реклама Кой може да получи солари
Има и друго ограничаване - те би трябвало да живеят в еднофамилни здания или в къщи, преобладаващи в квартали като " Драгалевци ", " Бояна ", " Сименово ", " Кръстова вада ", както и в градове и села, попадащи на територията на общината, като Банкя, Нови Искър, Бистрица и други Също по този начин би трябвало да са притежатели на парцела.

Ограничението на мощността до 4 кВт е тъкмо що се касае за едно домакинство, а и при кооперациите ръководството на такива обекти става доста по-сложно. Оказа се да вземем за пример, че е законно слагането на. (Повече за това какви са условията при слагането на фотоволтаици вижте в текста ).
Голям интерес от компаниите
Общината търсеше реализатор, който да изготви план за монтажа на фотоволтаичната система, да я доставя, инструктира получателите и по-късно да се грижи за гаранционното обслужване. Включва се и застраховка на системата и годишни механически прегледи. Прогнозното общо количество за доставка, монтаж и въвеждане в употреба на фотоволтаични системи за лично ползване е 220 броя, само че в случай че претендентите предложат по-ниски цени ще могат да се изпълнят повече планове.
Реклама
Към 23 ноември 2023 година предложения са подали следните 12 компании:

Пловдивската " Сим Билд груп " на Стефана и Иван Иванови и Мирослав Георгиев. През август 2023 година тя е спечелила сходна поръчка - за доставка и монтаж на фотоволтаична апаратура върху покрив на складова постройка за " Свободна зона Пловдив " АД. " Гамма Електрик " на Петър Стефанов " Био Пи Ди Ес Инженеринг " на Неда Дойчинова, основана през 2019 година " Централна енергоремонтна база " (ЦЕРБ), компания, основана през 1948 година и приватизирано през 2001 година, което прави ремонтите в най-големите енергийни компании на Балканския полуостров. В съвета на шефовете са Александър Мавродиев,, Иван Желязков. Едноличен притежател е " Дибел ", като ЦЕРБ постоянно е финалист в поръчки на държавните и общински енергийни сдружения. " Дей Енерджи ", която е благосъстоятелност на " Ед Ентертейнмънт ", чийто предмет на активност е проучване, планиране, инженерно внедряване, ремонт и обслужване на възобновими енергийни източници. " СиГ Солар " на Генади Илиев и Симеон Далев. Компанията се занимава най-вече с построяването на фотоволтаични централи в Европа и България, само че също по този начин еи дистрибутор на дребно и едро на панели Canadian Solar, инвертори Huawei и кабели TopCable, написа в уеб страницата ѝ. Обединение " София Солар " отпред с " Прострийм груп ", притежавано от своя страна от " Технова ". През последните години е печелило поръчки на Столичната община, " Софийска вода " и държавни подразделения, демонстрира информация от регистъра АПИС. Русенската " Ен Ер Джи Софт " на Тодор Гечев. Тя се занимава с електромонтажи и има извоювани поръчки в разнообразни общини, гимназии, държавни предприятия. " Полифийлдс ", притежавана от Георги Георгиев (60% и " Ентърпрайз Комюникейшънс груп " (40%). Занимава се с планиране, доставка, апаратура и поддръжка на системи за телекомуникационна инфраструктура. " Орион Солар Енерджи " на Александър Зайков, профилирана в инженеринг, доставка и създаване на дребни, огромни и огромни фотоволтаични електроцентрали в границите на Европейския съюз, съгласно описанието в уеб страницата ѝ. " Волтран " на Николай Тодоров, която се занимава и с видеонаблюдение. Има извоювани поръчки за държавни сдружения и министерства през последните години. " Виксо ", благосъстоятелност на Владимир Дишков. Компанията кандидатсва и в и беше един от финалистите в предишния търг на Столичната община за

Предстои да бъдат прегледани и ценовите предложения на претендентите. Ако няма обжалвания, общината евентуално ще избере реализатор най-рано напролет, което значи, че по-късно обособените семейства, отговарящи на условията, ще могат да аплайват. Процедурата ще бъде същата като при искащите да сменят замърсяващите си печки на дърва с нови климатици или други еко уреди - след отворена покана на уеб страницата на общината и след попълването на формуляр, по който да аплайват.
Свързани публикации " Пилко " - Разград, влага 3.9 млн. лева в модернизиране и създаване на фотоволтаици 2 януари 2024, 15:23 Фотоволтаик на балкона може, на фасадата на блока - не 20 декември 2023, 11:35 Ръстът на слънчевия пазар в Европейски Съюз ще се забавя, идват провокациите 13 декември 2023, 16:25 Незнанието и подценяването на зелената тематика са съществени опасности за ESG в България 13 декември 2023, 12:13
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР