Активисти от граждански организации протестираха в Истанбул с призиви за

...
Активисти от граждански организации протестираха в Истанбул с призиви за
Коментари Харесай

Протести избухнаха в Истанбул с искания за помощ към Газа

Активисти от цивилен организации стачкуваха в Истанбул с апели за помирение и снабдяване на помощ за линията Газа. Акцията бе проведена, откакто флотилия от три кораба, която планираше да транспортира филантропична помощ от Турция за Газа, не можа да отплава. Причината – управляващите на Гвинея-Бисау – смъкнаха флаговете на два от плавателните съдове.

Точно преди флотилията да отплава от Турция в петък, с 5000 тона помощи, изненадваща инспекция от Международния указател на корабите на Гвинея-Бисау докара до събаряне на флаговете на тази западноафриканска страна от два от съдовете.

Организаторите упрекнаха Израел, че оказва напън, с цел да не отплава флотилията.
Ние ясно виждаме напъните на Израел да спре тези кораби в личните им пристанища преди да отплават.
Исмаил Сонгюр – Коалиция за флотилия на свободата 

Според уредниците на филантропичния ескорт, водещият транспортен съд " Акдениз " ще премине инспекцията, " при изискване че няма политическа интервенция ", и забавянето няма да отнеме повече от няколко дни.

Това не е първият път, в който Израел употребява сходна тактичност, с цел да попречи на кораби на флотилията да отплават.
Знаем, че Международният съд ни прикани, като жители на света, да помогнем; да се опитаме да спрем геноцида в Газа. Призова още държавните управления и гражданското общество. Правителствата няма да работят, те са безсилни, само че ние, хората, сме мощни. Ние ще отплаваме.
Ан Райт – деятел и пенсиониран полковник от американската войска

Коалицията за флотилия на свободата включва турски и интернационалните филантропични организации, измежду тях асоциация „ Мави Мармара “, която провежда злощастния ескорт през 2010 година

Тогава израелски командоси щурмуваха кораба „ Мави Мармара “ в интернационалните води, което докара до сериозен конфликт, оставил 9 убити и десетки ранени деятели.

7 израелски бойци бяха ранени от деятели на флотилията, които ги нападнаха с бухалки, тръби и ножове. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР