Дванадесет момчетата и техният треньор по футбол, които преди дни

...
Дванадесет момчетата и техният треньор по футбол, които преди дни
Коментари Харесай

Прокарват ток в тайландската пещера, в която са заклещени 12 момчета и техен треньор

Дванадесет момчетата и техният треньор по футбол, които преди дни изчезват в една тайландска пещера са живи , само че ще би трябвало да се научат да се гмуркат или да чакат месеци отводняване с цел да излязат, оповестява армията, представена от БиБиСи.

Групата бе в неопределеност в продължение на девет дни, преди да бъдат открити от водолази късно в понеделник, в дребен изсъхнал сектор от пещерата. Спасителите все още се борят с покачващите се равнища на водата и да обезпечат муниции за групата. Може да им се наложи да получават храна през идващите четири месеца , разяснява армията.

Направени са опити да се конфигурира електричество и телефонни линии в пещерата , с цел да могат момчетата да приказват с родителите си , изяснява губернаторът на Чанг Рай Наронгсак Осотанакон.

Групата е открита от двама английски спасители , които оказват помощ в издирвателните интервенции. Видеото на този първи контакт е оповестено във Facebook от специфичните тайландски военноморски сили.

Момчетата се виждат седнали на ръба над водата и дават отговор на спасителите, че всичките 13 са там и че са доста гладни. Те питат какъв брой дълго са били подземен и дали могат да изоставен в този момент . Спасителите дават отговор, че би трябвало да чакат, само че хора ще се върнат за тях. Едно момче дава отговор: " О, ще се забележим на следващия ден. "



Момчетата на възраст сред 11 и 16 години и техният 25-годишен треньор потеглят към пещерата на 23 юни. Смята се, че те са влезнали преди преваляванията, само че неочаквани мощни дъждове са блокирали изхода . Те са открити на скален балкон на към 4 километра от входа на пещерата .

Смята се, че е допустимо предвижването през тези елементи от пещерата в сухи условия, само че нахлуващата вода е запушила тесните проходи с тиня и парчета , блокирайки видимостта и достъпа.

Едно от най-тежките дистанции за водолази е по този начин наречения бряг Патая, част от пещерния комплекс, който остава над водата, където са се надявали момчетата да са потърсили леговище. Водолазите е трябвало да се движат по серия от остри, тесни завои в съвсем цялостен мрак . Стигайки до там, откриват, че мястото също е наводнено, вземат решение да продължат и откриват групата след към 400 метра .

Задачата, да бъде предвижена групата на безвредно място е извънредно сложна, имайки поради изискванията в пещерата . Пещерният комплекс " Там Луанг " в провинция Чанг Рай в Северен Тайланд постоянно се наводнява по време на дъждовния сезон, който продължава до септември или октомври .

Ако групата би трябвало да бъдат изведена, преди този момент, те ще би трябвало да научат съществени умения за гмуркането . Експертите обаче предизвестяват, че прекосяването на неопитни водолази през рисковите коридори и кални води с нулева видимост е извънредно рисковано .

Опитите за намаление равнището на водата до момента са несполучливи .

Ако желаят да чакат, до момента в който водата се отдръпне сама, това значи, че момчетата ще би трябвало да останат в пещерата в продължение на месеци и би трябвало непрестанно да бъдат снабдявани с храна и да им бъде оказвана помощ.

Специално подготвени лекари ще отидат да правят медицински прегледи през идващите дни , с цел да открият положението си и да лекуват вероятни пострадвания .

Кореспондентът на Би Би Си в Югоизточна Азия Джонатан Фед, разяснява, че тайландската войска разполага с няколко лекари с умения за гмуркане , нужни за достигането им. " Но даже и когато си възвърнат силите, да се върнат обратно през километра отчасти наводнени тунели, ще бъде предизвикателство . И дъждовния сезон преди малко стартира и равнищата на водата ще се покачат ", изяснява той

Други екипи към момента изследват планината с вярата да намерят различен път към пещерата .

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР