Двама загинаха и най-малко 260 бяха ранени по време на

...
Двама загинаха и най-малко 260 бяха ранени по време на
Коментари Харесай

Двама загина и стотици ранени във Венецуела на стачката срещу Мадуро

Двама починаха и минимум 260 бяха ранени по време на 24-часовата обща стачка във Венецуела, предават Би Би Си и испанският вестник " Ел паис ". Затваряйки магазини из цялата страна, опозицията, която има болшинство в Народното събрание, искаше да упражни напън върху Социалистическата партия на Николас Мадуро да се откаже от проектите за Конституционно заседание, което да внесе промени в главния закон на страната.

Кадри на испанската социална телевизия демонстрираха стачкуващи, препречили с отпадъци, клони и разнообразни предмети трафика по улиците в редица градове. В хода на стачката избухнаха конфликти сред тях и силите на реда, които се пробваха да ги разпилян по някои основни улици в столицата Каракас и във вътрешноостта на страната.
Един от починалите, 24-годишният Рони Техера, беше прострелян по време на проява в град Лос Текес югоизточно от Каракас. Властите потвърдиха, че при случая са ранени и трима други, без да дават детайлности, заяви " Ел паис ". Другият погубен беше 23-годишният Андрес Узкатеги, на 23 години, при неуточнен случай по време на митинг в централния град Валенсия.

Стотици души бяха арестувани в 11 от общо 25 венецуелски щата, предава Би Би Си. Опозицията дефинира стачката като " висшата фаза на гражданската битка " след референдума, на който по данни на съперниците на Мадуро над 7 милиона жители се оповестиха против проектите му да пренапише конституцията на всекидневен референдум, извършен в неделя. Колумбия, Франция, Испания, Съединени американски щати и Евросъюзът приканват венецуелското държавно управление да се откаже от проектите си. Мадуро обаче упорства, че Конституционното заседание ще се организира на 30 юли, както е планувано.

 Двама почина и стотици ранени във Венецуела на стачката против Мадуро
© Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Данните се разминават

Опозицията, която разгласява фотоси на пусти улици из Венецуела и затворени магазини, разгласи, че 85 на 100 от заетите в страната са се присъединили в стачката, завършила към 13 ч. в петък българско време. " (Стачката) беше казус в страната ни. Исторически миг, който е идеалното продължение на политическото предизвикателство и гражданското непокорство от предходната неделя, " сподели заместник-председателят на следения от опозицията парламент Фреди Гевара. Той добави, че данните му идват от синдикални организации.

Именно поради надмощието на опозицията в Народното събрание държавното управление на Мадуро упорства, че е нужно да се промени конституцията, с цел да се възвърне политическата непоклатимост. На парламентарните избори през декември 2015 година опозиционната Коалиция на демократичното единение получи болшинство и надзор върху Народното събрание. Оттогава опозицията приканва за референдум за премахване на президента Мадуро и за осъществяване на нови президентски избори.

 Двама почина и стотици ранени във Венецуела на стачката против Мадуро
© Andres Martinez Casares, Reuters

Най-големият обвързван с държавното управление профсъюз обаче увери, че броят на присъединилите се е бил дребен, а чиновниците " спокойно " стигнали до работните си места. " Отново спечелихме... Единствените, които могат да сковават тази странаа, са чавистите, " разгласи самият Мадуро и сподели, че Гевара, " неуместно момченце " и " терорист " " към този момент си има подготвена затворническа килия ". " Работата победи, (както и) любонта, животът и вярата. Те (венецуелската опозиция), които в никакъв случай не са работили, дано да не престават да не работят. Ние, приятели, продължаваме напред. "

 Президентът Николас Мадуро измежду поддръжници в столицата Каракас.
© Handout, Reuters

Президентът Николас Мадуро измежду поддръжници в столицата Каракас.

Държавните медии в това време посочваха фотоси и туитове от проправителствените елементи на столицата Каракас, където животът продължаваше както нормално, доста магазини бяха отворени, а улиците - оживени. Държавните чиновници също бяха по работните си места, да вземем за пример в компании, свързани с нефтеата промишленост.

За организация " Франс прес " някои венецуелци изясняват, че не поддържат стачката, други - че нямат избор и им се постанова да отидат на работа, с цел да не останат гладни. Омар, 34-годишен строителен бизнесмен в дребна компания със 7 служащи, споделя: " Не е от огромно значение дали ще изгубим един ден работа, откакто сме на ръба да загубим страната (си). Присъединявам се, с цел да опитам да спася дребното, което ни остана. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР