Двама българи работят в центъра на Европейския съюз, който координира

...
Двама българи работят в центъра на Европейския съюз, който координира
Коментари Харесай

Екип на bTV в Кризисния координационен център на ЕК


Двама българи работят в центъра на Европейския съюз, който координира помощите и финансира по-голямата част от превоза на избавителните екипи и към страни, потърпевши от произшествия.

Това е оперативната зала на Координационния център за реакции при изключителни обстановки към Европейска комисия. Точно тук се получава информацията за потребностите на страните, наранени от бедствието. И тъкмо тук се получават предложенията от страните, които желаят и могат да оказват помощ.

На тази стена са таблата, които виждат координаторите пред себе си. Лично мен най-вече ме впечатли цифрата 106 в зелено. Това е броят на избавените в Турция. До него 19 в синьо е броят на хората, които сега избавителните екипи се пробват да извадят живи. За Сирия обаче данни няма. Там на терен няма европейски екипи.

В понеделник Петър Бонев идва на работа директно след земетресението в Турция и в Сирия.

„ Турция изиска помощ, изиска екипи, при което мигновено механизмът беше задействан. Нашата работа беше да предоставим тази информация на държавите-членки, а те да посочат какви екипи могат да изпратят мигновено в Турция, с цел да могат да стартират да избавят хора “, описа той.

Какво е най - значимото за един координатор , който работни с хора от гражданска отбрана в страната , в която току що се е случило бедствието ?

Познаване на същността , може би самообладание до огромна степен .

За да се задейства механизмът за помощ, е належащо публично искане. За Сирия то идва едвам през вчерашния ден от Световната продоволствена стратегия.

„ Нашата съществена задача е да създадем тъй че помощта да доближава по едно и също време до всички тези, които се намират в потребност, без значение от това дали те се намират в районите, които са следени от държавното управление или от опозицията.

Ако хората в България желаят да бъдат потребни и да оказват помощ на тези, които страдат сега в Сирия, бих ги посъветвала да работят с Червения кръст в България, по техните сметки “, изясни специалистът по незабавна филантропична помощ Светлана Славчева.

Това е най-бързият метод сега да се помогне, безапелационни са от Координационния център в Брюксел.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР