Европейските банки, които все още оперират в Русия, рискуват да

...
Европейските банки, които все още оперират в Русия, рискуват да
Коментари Харесай

САЩ заплашиха със санкции европейските банки, които още работят с Русия

Европейските банки, които към момента оперират в Русия, рискуват да бъдат обект на по-строги наказания от страна на Съединени американски щати, каза министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън пред Ройтерс. Според нея става дума за кредитни институции, които правят интервенции, които оказват помощ на Русия да реализира „ военните си цели “.
Йелън отхвърли да назове съответни банки, като означи, че глобите ще последват единствено в случай че фактът на сходни транзакции бъде потвърден. Работата на европейските финансови институции в Русия „ основава доста огромни опасности “, добави тя.
На въпрос дали Министерството на финансите на Съединени американски щати чака австрийската Raiffeisen Bank International (RBI) и италианската UniCredit да изоставен Русия, Йелън не отговори непосредствено. „ Смятам, че техните ръководители са ги посъветвали да бъдат извънредно деликатни в това, което вършат там “, сподели министърът.
На 15 май стана известно, че RBI е получила документално предизвестие от Министерството на финансите на Съединени американски щати, че достъпът на банката до американската финансова система може да бъде стеснен заради интервенции в Русия. След напън от Вашингтон австрийската група се отхвърли от покупката на дял в Strabag на стойност 1,5 милиарда евро, който се свързваше с предприемача Олег Дерипаска. Банката обаче продължава да отсрочва от дълго време оповестеното си овакантяване на Русия и даже наема нови чиновници в страната, разширявайки активността си. 
Наскоро ръководителят на RBI Йохан Щробл даде обещание коренно да ускори процеса на закриване на бизнеса в Руската федерация през третото тримесечие на тази година. Източници на Reuters настояват, че Министерството на финансите на Съединени американски щати е сложило сходни претенции във връзка с UniCredit.
На 25 май ръководителят на Италианската централна банка Фабио Панета съобщи, че републиканските банки би трябвало да „ изоставен “ Русия, защото наличието им там основава „ проблеми с репутацията “. UniCredit е  втората по величина европейска банка  в Русия след RBI. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР