Два разкошни имота, при това на възможно най-хубавите места в София,

...
Два разкошни имота, при това на възможно най-хубавите места в София,
Коментари Харесай

Рубладжии: Как Москва се настани в центъра на София?

Два луксозни парцела, освен това на допустимо най-хубавите места в София, има кметството на Москва. На бул. „ Раковски ” 92,  тъкмо против храма „ Александър Невски ”, се намира по този начин нареченият „ Дом на Москва в София ”, а на ул. „ Свети Наум ” 36 има съветско учебно заведение, написа „ Уикенд “.

Сградите стават „ московски ” по силата на подмяна, а зад нея стои съглашение, подписано на 28 януари 1998 година за икономическо, научно-техническо и културно съдействие сред Столичната община и Правителството на Москва. Тогава е решено да се създадат Дом на София в Москва и Дом на Москва в София. 

И руснаците, несъмнено, легално заграбват два чудесни парцела, до момента в който същото не може да се каже за това, което те трансферират на София. През март 2001 година заменката е бетонирана с контракт, под който стои подписът на Юрий Лужков. Кмет на София по това време е огромния демократ и седесар Стефан Софиянски.

Емблематичната постройка на „ Раковски ” 92 в документите е разказана като сграда на два етажа, със застроена повърхност от 749 кв. м и  разгъната от 1 498 кв. м. Първият етаж се състои от 17, а вторият от 13 стаи. Таванът има две пространства.

Първата копка на това здание, предопределено за „ дипломатическо агентство и генерално консулство на Русия ”, е направена през април 1880 година, в наличието на княз Батенберг.

Имотът преди този момент е бил възложен от Софийската община. На него са вдигнати няколко представителни здания с забавен интериор, богато декорирани, с камини и огромни огледала. В историята е записано, че това е третата социална постройка, вдигната в София незабавно след Освобождението.

В комплекса, в който в миналото са работили и живеели съветските дипломати, до през днешния ден е оживяла единствено една постройка, другите са разрушени от бомбардировките през Втората международна война.

Посолството на тогавашния Съюз на съветските социалистически републики населява постройката до 1977 година През 1978 година тя е оповестена за архитектурна и историческа културна полезност с категория „ национално значение “.

По същото време с решение на Министерския съвет мястото е върнато на българската страна, която пък я трансферира на столичното кметство. Руснаците, както е известно, тогава подвигат големия си посолски комплекс на „ Драган Цанков ”.

През 80-те години на „ Раковски ” 92 е инсталиран  Музей на българо-съветската дружба, след това постройката е дадена на Българска академия на науките. Накрая, по времето на Софиянски, е  харизана на руснаците за Дом на Москва.

Реклама

Да отбележим още, че през 2003 година, когато се празнува 125 годишнината от Освобождението, той персонално развежда в тази постройка развеждаха кремълският деспот Владимир Путин.

За какво се употребява през днешния ден неповторимата сграда? Едва ли някой към този момент си спомня гръмките заявления от времето, когато са сключвани договорите – по какъв начин ще се развива съдействието сред двете общини, по какъв начин ще се поддържат съветските съотечественици в България и така нататък

Сградата е дадена прагматично чартърен и в нея в този момент има  изтънчен ресторант. Като адрес „ Раковски ” 92 пък е послужил за регистрацията на десетки компании с съветско присъединяване. А на уеб страницата на така наречен Дом на Москва са изписани всевъзможни русофилски организации с адреси и телефони – от придвижването на путинския орденоносец Николай Малинов до форума „ България-Русия ” на изявената другарка на Кремъл Светлана Шаренкова.

Вторият съветски парцел, получен от кметството на Москва по времето на хитрия Юрий Лужков и обиграния Софиянски, излязъл чист от десетки корупционни кавги, също е неповторим.

Намира се в „ Лозенец ” на  ул. „ Свети Наум ” 36, в съседство с „ Милин камък ” и в него се подвизава съветско учебно заведение. Този парцел също е с впечатляващи размери – застроена повърхност над 3 615 кв. м и разгъната застроена повърхност над 12 907 кв. м.

За тези парцели не е известно руснаците да са платили и лев налог. 

Срещу това обаче България получава едно огромно нищо. Руснаците отпускат на София административна постройка на три етажа и гараж от 130 квадрата на „ Ленинградски проспект “ 20. За това място, осведомени споделят, че от години се е помещавал българският културен институт в Москва.

Земята под постройката и гаража обаче е дадена на Столичната община с контракт за аренда за 49 години. Другият парцел, който София получава, е помещение от 173,50 кв. м, на първия етаж от постройка на улица „ Большая Дмитровка ” 8. За земята под постройката също се заплаща наем. В помещението през годините са настанявани чартърен разнообразни туристически компании.

Като се тегли чертата излиза, че София дава скъпа благосъстоятелност, а „ братушките ” й отпускат някакви жалки пространства, освен това за период от 49 години.

Дори и в този момент, когато светът е наежен поради войната на Путин, и в другите страни се чертаят схеми за конфискация на съветски парцели, в София никой даже не повдига въпроса за несправедливата замяната. Друг е въпросът, че тези два парцела надалеч не изчерпват листата на собствеността на съветската страна в столицата.

Да не приказваме за центъра в Камчия, също благосъстоятелност на държавното управление на Москва, за който витаят съмнения, че е шпионска база, за частните парцели в  курортите из страната. Защо ли е това безмълвие?
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР