Два пъти по-високи са цените на медицинските услуги по курортите

...
Два пъти по-високи са цените на медицинските услуги по курортите
Коментари Харесай

По Черноморието: Харчът не е за сянка, а за лекар

Два пъти по-високи са цените на медицинските услуги по курортите в съпоставяне със същите услуги в регионалните градове. Това сподели инспекция на Българска национална телевизия по Южното Черноморие. Първичен лекарски обзор в Слънчев бряг, да вземем за пример, ще ни коства сред 50 и 100 лева, в случай че нямаме застраховка. Всички медицински центрове в курорта са частни и през лятото не работят със здравната каса.

Проверката ни сподели още, че слагането на гипс на крайници при строшаване, което е честа контузия в курортите, ще ни излезе сред 120 и 240 лева Оказа се и че цените за обзор на чужденци са два пъти по-скъпи в сравнение с за българи.

В търсене на здравна помощ за дребното си дете в Слънчев бряг, Мирослава Милчева от Самоков, остава изумена от цената на първичния обзор.

„ Вчера ми се наложи да дойдем да го прегледаме и сумата, която заплатихме беше от 50 лева за едно малко дете, което е на година и половина, което не е обикновено на никое място за България ", счита Мирослава Милчева.

На фамилията се постанова да употребява и ехограф, за който би трябвало да заплати още 50 лева Оказва се, че това са най-ниските цени, за които туристите могат да употребяват здравна помощ в курорта, в случай че нямат застраховка.

„ Рядкост са български жители, които като са тръгвали за море са си създали специфична застраховка. Това е повече за чужденците, които идват от друга страна, те имат наложително. ", споделя Петко Илиев, шеф на медицински център в „ Слънчев бряг ".

Не бих си разрешил да ги разясня. Смятам че това са цени много над междинните цени в страната, което значи, че не е чисто пазарна тази политика. ", споделя доктор Цветомир Цветков, ръководител на РК-Бургас на Български лекарски съюз.

Завишените цени, обаче, се оказва, че не са нарушаване. Единствено в закона е записано, че би трябвало да се авансово указани. Ако желаеме да проверим по телефона обаче, къде и какъв брой коства дадена услуга, удряме на камък.

Сигнали от туристите за скъпото медицински услуги получават и хотелиерите.

„ Това е един проблем, който от години тероризира туристите, само че за това нещо си е отговорна държавната регулация. Аз персонално считам, че би трябвало да има държавна клиника, както беше преди години и да се контролират процесите оттова. Всички хора са обезпечени. Това, което се случва тук „ Дай парите, пък след това ще забележим ", да му е навехнато пръстчето, пък да му гипсират цялата ръка, някак си не е окей. ", счита Румен Мончев, хотелиер.

Оказва се единствената безвъзмездна помощ по морето е на самия плаж.

„ Ако има някакъв травматизъм, в случай че има случай във водата или в случай че някой не се почувства добре здравословно, постоянно може да потърси здравна помощ в мое лице, което е безусловно гратис на територията на целия плаж ", твърди Веселина Димитрова, здравно лице на плаж Крайморие.

„ По контракт всяка една операция по първа долекарска помощ на всеки един плаж е безвъзмездна. ", споделя Николай Димитров, зам.-председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

Друг вид за безвъзмездна помощ, в случай че сме здравно обезпечени, се оказва най-близкият регионален град, защото клиниките в курортите, през лятото, не работят със здравната каса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР