Два паралелни протеста започнаха пред сградата на Съдебната палата тази

...
Два паралелни протеста започнаха пред сградата на Съдебната палата тази
Коментари Харесай

Протестиращи се събраха пред Съдебната палата заради единствения кандидат за член на ВСС

Два паралелни митинга започнаха пред постройката на Съдебната палата тази заран. Единият е на придвижването БОЕЦ, а другият - на младежката организация на " Демократична България ". Поводът е гласуването за избор на представител на прокурорите във Висш съдебен съвет. Единственият претендент е Евгени Иванов.

Протестиращите са недоволни, че има единствено един претендент за поста и изборът на Евгени Иванов е неправилен. Те упорстват и за оставката на основния прокурор Иван Гешев. Една от протестиращите разяснява пред БНР:

" Прави усещане, че неговата идея, оповестена на страницата на прокуратурата и CV-то му - извънредно доста се разминават стилово и съдържателно. На чуването предходната седмица той е декларирал, че няма да разяснява концепцията си, тъй като тя към този момент е качена в общественото пространство, което дава един доста неприятен сигнал към обществото. Въпроси не са били допускани по отношение на претендента, което още веднъж демонстрира, че това не е избор, а е щампосване на към този момент взето решение ".

Гласуването за нов член на Висш съдебен съвет от квотата на прокуратурата стартира тази заран. Изборът се организира в София, в две дати - на 19 септември, когато беше чуването на единственият претендент за мястото - прокурорът от военно-апелативна прокуратура Евгени Иванов и през днешния ден. Кандидатурата на Иванов е препоръчана от седем прокурори от апелативно, окръжно и районно равнище. Ако бъде определен, той ще заеме мястото на Даниела Машева, която стана заместник-главен прокурор.

Право на присъединяване в избора имат всички 1531 прокурори от страната, като 1312 от тях са декларирали електронното отдалечено гласоподаване посредством интернет. Вотът може да бъде извършен до 18 часа, а изборът се счита за постоянен, в случай че са дали своят вот повече от половината от гласоподавателите.

Настоящата изборна процедура е третата, в която прокурорите директно избират членове на Висшия правосъден съвет и имат опция да упражнят своя избор посредством електронно отдалечено гласоподаване. Предходните процедури се организираха през 2017 година - за допълнение състава на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет (2012-2017 г.), както и при провеждането на избори за сегашния състав на Висш съдебен съвет.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР