Доскоро в Турция бе немислимо предизборна агитация или каквато и

...
Доскоро в Турция бе немислимо предизборна агитация или каквато и
Коментари Харесай

Мълчанието на Ердоган - реверанс към Бинали Йълдъръм или застраховка

Доскоро в Турция бе немислимо предизборна пропаганда или каквато и да е самодейност на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) да се състои без отпред на нея да стои турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е също и партиен ръководител.

В предизборния интервал Ердоган бе закрепостен оратор на всички манифестации на ръководещата партия. Така беше и преди локалните избори на 31 март, когато президентът всекидневно говореше на 2-3 или повече митинга. Бинали Йълдъръм, някогашният министър-председател на страната и сегашен кандидат-кмет на Истанбул, постоянно стоеше на втори проект, до момента в който на първа линия постоянно беше Ердоган. Поне до началото на април...

След провалянето, което претърпя на вота на 31 март претендентът за кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм, Ердоган внезапно смени курса. Редица анализатори в проправителствените медии подлагаха на критика предизборната тактика на ПСР, която съгласно тях е довела до загубата на Истанбул.

16-милионният мегополис е хазната на Турция и е от основно значение за ръководещата партия, която управлява управата на града без спиране от 1994 година, когато самият Ердоган получи кметския пост. " Който ръководи Истанбул, ръководи Турция ", гласи известна максима в турската политика.

Но откакто Висшата изборна комисия (ВИК) в средата на април огласи решението си да бъде анулиран и още един вотът за кмет на Истанбул, Ердоган се обгърна в безмълвие.

Преди плануваните за 23 юни повторни избори липсват постерите с лика на президента, с които бе наводнен градът преди 31 март паралелно с тези на Бинали Йълдъръм, а по този начин също и многочислените обещания. В навечерието на вота тази неделя по улиците и булевардите на Истанбул може да се видят единствено постери с лика на кандидат-кмета на ПСР.

Остави ли Ердоган своя доста приближен човек Бинали Йълдъръм да се оправя самичък в предизборната акция за вота на 23 юни? Или се вслуша в предложенията на съветниците си и непринудено отстъпи обратно?

Като се има поради, че Ердоган не се вслушва много-много в рекомендациите на другите, по-вероятно е зад дейностите му да стоят доста по-дълбоки сметки, споделят наблюдаващи.

Вотът на 23 юни ще се организира единствено за кмет на Истанбул. Ако ПСР беше признала изборите от 31 март, на които с лек превес победи опозиционният претендент Екрем Имамоглу, и ВИК не бе лишила неговия кметски мандат, смисъла на вота щеше да остане единствено в рамките на мегаполиса. Повторението на изборите обаче, без значение кой ще е спечелилият този път, основава условия за възможни промени в политическата среда в общонационален мащаб.

" Като умел политик Ердоган безспорно е осъзнал този факт и е предпочел да се отдръпна, с цел да смъкна от себе си отговорността за следствията и да се застрахова против вероятно проваляне на Бинали Йълдъръм, като го остави самичък в предизборната акция ", счита социологът Харун Бехич.

Впечатление вършат и големите разлики в предизборната акция на ПСР преди и след 31 март.

" Само за два месеца ПСР обърна на 180 градуса тактиката си за повторния избор ", разяснява социологът Мурат Услу, съгласно който по този метод ръководещите объркват гласоподавателите. " Предизборната акция, която води ПСР сега, е вярна, само че тя може да остане без резултата, който те целят, тъй като в този момент споделят тъкмо противоположното на това, което споделяха преди ", обръща внимание той.

Същата констатация важи и за Ердоган - държанието му е радикално друго от това, което гласоподавателят е привикнал да вижда.

Седмица преди повторния избор дребното на брой социологически анкети предвиждат преднина за Имамоглу въз основата на предходното гласоподаване, само че в това време няма да е изненада, в случай че част от кюрдите се извърнат към Йълдъръм, на което той се надява. Кандидатът на ПСР се пробва да притегли към урните тези гласоподаватели, които не гласоподаваха на 31 март и чийто брой се пресмята на към милион и седемстотин хиляди души.

Точно седмица преди повторните избори за кмет на комерсиалната столица на Турция се състоя решителен вербален дуел сред водещите двама кандидати за поста. За пръв път от близо 20 години бе извършен избирателен ефирен спор сред Бинали Йълдъръм и неговия конкурент Екрем Имамоглу, който бе излъчен онлайн по редица телевизионни канали и се очакваше с огромен интерес.

Несъмнено и Ердоган е наблюдавал диспута, който медиите нарекоха " исторически ". И въпреки, че преди телевизионното събитие Ердоган изрази мнение, че дебатът може да се окаже решителен за изхода от идния избор, той не направи никакво изказване след него. Опозиционните медии разясниха мълчанието му като знак за неодобрение от Йълдъръм.

Самият кандидат-кмет на ПСР заяви пред публицисти, че двамата с президента са разговаряли по телефона преди дебата и Ердоган му е поискал триумф.

Около 11 милиона гласоподаватели са призовани да се явят пред урните в неделя, с цел да дефинират кой ще държи контрола над Истанбул. Самият Ердоган един път сподели, че " който загуби Истанбул, губи Турция ". Изглежда обаче този път той желае да внуши, че една нова изборна загуба тази неделя би била проваляне само за кандидат-кмета Йълдъръм. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР