Дори когато войните бушуват и геополитическият климат се влошава, световната

...
Дори когато войните бушуват и геополитическият климат се влошава, световната
Коментари Харесай

Световната икономика се противопоставя на гравитацията. Това не може да продължи дълго

Дори когато войните бушуват и геополитическият климат се утежнява, международната стопанска система е неукротим източник на вдъхновение. Само преди година всички бяха съгласни, че високите лихви скоро ще доведат до криза. Сега даже оптимистите са комплицирани. Икономиката на Америка се развихри през третото тримесечие, нараствайки със замайващ годишен ритъм от 4.9%. По целия свят инфлацията спада, безработицата като цяло остава ниска и огромните централни банки може да са спрели стягането на паричната политика. Китай, обиден от имотна рецесия, наподобява евентуално ще показа скромни тласъци. За страдание обаче това положително въодушевление не може да продължи. Нестабилни основи Основите за днешния напредък наподобяват нестабилни. Хвърлете взор напред и ще видите море от закани. Неудържимата стопанска система насърчи залаганията, че лихвените проценти, въпреки че към този момент не нарастват бързо, няма да паднат доста. През миналата седмица Европейската централна банка и Федералният запас задържаха лихвените проценти постоянни, Bank of England последва образеца им. Доходността на дълготрайните облигации надлежно се увеличи внезапно. Сега държавното управление на Америка би трябвало да заплати 5%, с цел да вземе заеми за 30 години, спрямо едвам 1.2% в разгара на пандемичната криза. Дори стопанските системи, известни с ниските лихви, означиха внезапно нарастване. Неотдавна разноските по заемите на Германия бяха отрицателни; в този момент доходността от десетгодишни облигации е съвсем 3%. Банката на Япония съвсем се отхвърли от обещанието си да обвърже десетгодишните разноски по заемите на 1%.

Някои хора, в това число финансовият министър на Съединени американски щати Джанет Йелън, споделят, че тези по-високи лихвени проценти са нещо положително - отражение на международната стопанска система в най-неблагоприятно положение. Всъщност те са източник на заплаха. Тъй като е евентуално по-високите лихви да се запазят, днешните стопански политики ще се провалят, както и растежът, който те предизвикват.

За да разберете за какво днешните удобни условия не могат да продължат, помислете за една причина, заради която стопанската система на Америка в частност се е показала по-добре от предстоящото. Потребителите харчат парите, които са натрупали по време на пандемията от подаяния и си стоят у дома. Очакваше се тези непотребни спестявания да са изчерпани до момента. Но последните данни сочат, че на семействата към момента им остава 1 трлн. $, което изяснява за какво те могат да се измъкнат, спестявайки по-малко от приходите си, в сравнение с когато и да било през 2010 година
Реклама
Когато тези непотребни буфери за спестявания бъдат изчерпани, високите лихвени проценти ще стартират да " хапят ", принуждавайки потребителите да харчат по-малко. И по този начин проблемите ще стартират да се появяват в международната стопанска система. В Европа и Америка банкрутите на предприятия към този момент се увеличават; даже компании, които са се възползвали от ниските лихвени проценти посредством издаване на дълготраен дълг, след време ще би трябвало да се изправят пред по-високи разноски за финансиране. Цените на жилищата ще паднат, най-малко от позиция на инфлацията, защото дават отговор на по-скъпите ипотеки. А банките, притежаващи дълготрайни скъпи бумаги - които са били подкрепени от краткосрочни заеми, в това число от Фед - ще би трябвало да наберат капитал или да се слеят, с цел да запушат дупките, основани в техните салда от по-високите лихвени проценти. Фискалната благотворителност Фискалната благотворителност добави към създалата се тресчица в международната стопанска система. Според Международния валутен фонд (МВФ) Англия, Франция, Италия и Япония е евентуално да имат дефицити в региона на 5% от Брутният вътрешен продукт през 2023 година През 12-те месеца до септември дефицитът на Америка е бил зашеметяващите 2 трлн. $, или 7.5% от Брутният вътрешен продукт след поправяне за счетоводни изкривявания - към двойно повече от предстоящото в средата на 2022 година Във време на ниска безработица сходни заеми са потресаващо безразсъдни. Като цяло държавният дълг в богатия свят в този момент е по-висок, като дял от Брутният вътрешен продукт, в сравнение с когато и да било след Наполеоновите войни.

Когато лихвените проценти бяха ниски, даже големите задължения бяха управляеми. Сега, когато лихвите се покачиха, лихвените сметки изтощават бюджетите. По-високи лихви за по-дълго време затова заплашва да опълчи държавните управления на централните банкери, таргетиращи инфлацията. Вече Йелън се почувства задължена да твърди, че държавните облигации не носят рискова награда, а ръководителят на Фед Джером Пауъл настоя, че американската централна банка в никакъв случай няма да понижи лихвите и да остави инфлацията да се вдигне, с цел да облекчи натиска върху държавния бюджет.

Каквото и да споделя Пауъл, една епоха " по-високо за по-дълго " би предиздвикала вложителите да слагат под подозрение обещанията на държавните управления както да поддържат инфлацията ниска, по този начин и да заплащат задълженията си. Облигациите на ЕЦБ към този момент се насочват към италианския държавен дълг, който тя безмълвно поддържа - задача, която стана доста по-трудна в свят на високи лихвени проценти. Дори когато доходността на японските държавни облигации беше нищожните 0.8% предходната година, 8% от бюджета на Япония отиде за лихвени заплащания. В резултат на това някои държавни управления биха траяли да стягат коланите си. Но това може да докара до икономическо страдалчество.
Реклама
Тези напрежения вършат мъчно да се види по какъв начин международната стопанска система би могла да реализира многото неща, които пазарите сега чакат от нея - отбягване на криза, ниска инфлация, големи задължения и високи лихвени проценти. По-вероятно е ерата на " по-високо за по-дълго " да се самоунищожи, като докара до икономическа уязвимост, която разрешава на централните банкери да понижат лихвите без инфлацията да скочи.

По-обнадеждаваща опция е растежът на продуктивността да скочи, може би с помощта на генеративния изкуствен интелект (AI). Полученият подтик на приходите и постъпленията ще направи по-високите лихви търпими. Всъщност данните, оповестени на 2 ноември, демонстрират, че продуктивността в Америка се е повишила през третото тримесечие. Потенциалът на изкуствения разсъдък да отприщи спомагателни облаги в продуктивността може да изясни за какво " по-високо за по-дълго " до момента не е пробило фондовите пазари. Ако не бяха възходящите оценки на седем софтуерни компании, в това число Microsoft и Nvidia, показателят S&P 500 на американските акции щеше да падне тази година. Не гледайте надолу Срещу тази вяра обаче стои свят, преследван от закани за растежа на продуктивността. Доналд Тръмп зарича да вкара нови мита, в случай че се върне в Белия дом. Правителствата от ден на ден изкривяват пазарите с индустриална политика. Държавните разноски нарастват като дял от стопанската система, защото популацията застарява, преходът към зелена сила притегля и споровете по света изискват повече разноски за защита. Пред лицето на всичко това всеки, който залага, че международната стопанска система може просто да продължи, поема голям риск.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Световният отпор против климатичните политики стартира 3 ноември 2023, 06:00 Еврозоната е на ръба на криза след спад с 0.1% през третото тримесечие 2 ноември 2023, 07:57 Защо стопанската система на Съединени американски щати е толкоз устойчива 31 октомври 2023, 11:37 Американската стопанска система набъбна с 4.9% - най-бързо от две години 30 октомври 2023, 06:07 Еврозоната избегна криза след алегоричен растеж през първото тримесечие 16 май 2023, 14:07

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР