Докато на световните летища в разгара на летния сезон цари

...
Докато на световните летища в разгара на летния сезон цари
Коментари Харесай

Най-интересните нови влакови маршрути в Европа през 2023 и 2024 г.

Докато на международните летища в разгара на летния сезон царува безпорядък, европейските пътувания с трен претърпяват своя Ренесанс.

Държавите в Европейски Съюз от ден на ден влагат в железопътни линии, които да обезпечават по-добри и по-бързи връзки.

Най-новият междудържавен маршрут е на испанския народен жп оператор Renfe, който пусна първата си високоскоростна влакова връзка с Франция, оповестява Euronews и показва новите европейски жп направления.

От Виена до Париж и Генуа

От 2016 година австрийската национална железопътна компания ÖBB е в основата на възраждането на спалните влакове в Европа с Nightjet.

В края на 2021 година тя започва нов маршрут сред Виена и Париж през Залцбург и Мюнхен.

Пътуването лишава 14 часа и се реализира три пъти седмично в двете направления, като цените варират от към 30 евро за седалка до 120 евро и нагоре за частно купе.

Това лято Nightjet пуска в употреба влакове от ново потомство, които ще съперничат по комфорт на първокласните полети.

Очаквайте станции за безжично зареждане, безвъзмезден Wi-Fi, място за предпазване на колела и екипировка за снежни спортове и частни купета със лични душове и тоалетни.

В новото разписание на Nightjet за 2023 година услугата от Виена/Мюнхен до Милано е удължена до Генуа и Ла Специя в Италия. Оттук можете да вземете влакове до Монако, Ница и Чинкуе Тере.

От Брюксел до Берлин през Амстердам

Дългоочакваният European Sleeper, белгийско-холандски обществен кооператив, започва на 25 май първия си маршрут - от Брюксел до Берлин през Амстердам.

Само с едно прехвърляне пасажерите на European Sleeper могат да пътуват до Париж, Лондон, Прага и Варшава.

 От 2024 година се възнамерява услугата да бъде разширена до Дрезден и Прага.

Освен това, от декември тази година, нова влакова услуга за три страни ще свързва Аахен, Лиеж и Маастрихт.

Проектът е на Arriva (част от немската група Deutsche Bahn), SNCB (Националната железопътна компания на Белгия) и NS (Nederlandse Spoorwegen).

От Прага до Цюрих

През декември 2022 година националният железопътен оператор на Чешката република České dráhy (ČD) започва нова спална услуга, свързваща Прага с Цюрих, със спирки във Франкфурт и Базел по пътя.

Нощното пътешестване, което е обновена услуга, закрита през 2017 година, лишава малко по-малко от 14 часа.

Пътниците могат да избират разнообразни разновидности на цени - от кушетки с шест кревати до първокласни спални купета със независими тоалетни и душове.

Билетите за място в шестместен кушет вагон стартират от 49,90 евро.

От Париж до Берлин, Венеция и Мадрид

Франция и Германия оповестиха, че през 2024 година ще стартира да действа нов маршрут на трен TGV сред Париж и Берлин.

Понастоящем пътуването сред двете столици изисква от пасажерите да се прекачват на обособена гара, да вземем за пример в Кьолн или Франкфурт.

Новата високоскоростна връзка ще разреши на пасажерите да пътуват за към седем часа.

Френският стартъп Midnight Trains ще свърже Франция и Италия с нова нощна влакова линия от Париж до Венеция през Милано от 2025 година, подкрепена от Европейската комисия. Така пътуващите от Обединеното кралство ще могат да пътуват по-бързо и по-лесно с трен до Италия.

През декември 2022 година FS Italiane Group - притежателят на италианската национална държавна железница Trenitalia - разгласи проектите си за нова високоскоростна влакова връзка Frecciarossa сред Париж и Мадрид.

Новият трен ще свързва Париж и Барселона, откъдето към този момент се движи съществуващата високоскоростна линия до испанската столица.

Предвижда се влакът да бъде пуснат в употреба в края на 2024 година, като се загатва, че последващи услуги биха могли да свържат Мадрид с Италия през Франция.

От Берлин до Стокхолм и от Щутгарт до Загреб и Риека

Шведската железопътна компания Snälltåget промени маршрута на влаковата си линия от Берлин до Малмьо през Хамбург и Дания, като я удължи до Стокхолм.

Пълното пътешестване лишава малко под 17 часа, а цените на директната услуга са от към 50 евро.

В новото си разписание за 2023 година Nightjet уголемява услугата си за спални влакове от Мюнхен до Венеция, Любляна и Загреб, като стартира от Щутгарт, Германия.

Сезонно маршрутът ще се движи и до крайбрежния хърватски град Риека, като общото време за пътешестване е към 15 часа.

Nightjet до Венеция пътува през Мюнхен, Залцбург и Тревизо, а услугата до столиците на Хърватия и Словения се извършва от Хърватските железници HŽ и Словенските железници SŽ в границите на EuroNight на ÖBB.

От Генуа до Неапол и от Милано до Париж

В края на 2021 година италианската високоскоростна железопътна компания NTV Italo започва услуга в Генуа, която свързва до момента едва обвързвания пристанищен град в северозападната част на Италия с южната част на страната.

Пътуването от Генуа до Неапол лишава малко под седем часа и коства от към 80 евро в двете направления.

Също в края на 2021 година Frecciarossa - високоскоростното поделение на италианския народен железопътен оператор Trenitalia пусна нов първокласен трен сред Милано и Париж.

По-бърз и по-луксозен от предходните услуги по този маршрут, влакът лишава малко под седем часа.

Билетите са на цена от 29 евро, само че в случай че желаете да пътувате в комфортно кресло, би трябвало да се възползвате от цената " Executive ".

От Порто до Лисабон и Виго с високоскоростната жп мрежа на Иберийския полуостров

Португалия е одобрила проектите за високоскоростна железопътна линия сред Лисабон, Порто и Виго.

Тя ще бъде част от по-широката иберийска високоскоростна железопътна мрежа, сплотяваща страната и свързваща я с Испания.

Понастоящем пътуването с трен сред Порто и Лисабон лишава съвсем три часа.

Новата железопътна връзка ще редуцира времето за пътешестване до единствено 1 час и 15 минути. Накрая новата линия ще свърже португалските градове с Виго в Испания.

От Амстердам до Австрия

Любителите на снежните спортове се приготвят за стартирането на нов нощен трен сред Амстердам и някои от най-големите ски курорти в Австрия.

" Ски експресът " на TUI ще потегля от Амстердам всеки петък вечер сред 23 декември и 31 март.

След като отпътува от холандската столица в 17:30 ч., влакът ще стопира в Утрехт, след което ще продължава непосредствено към Австрия.

От Амстердам до Цюрих, Барселона и Мадрид

Австрийският пионер в региона на нощните влакове Nightjet започва маршрут сред Амстердам и Цюрих в края на 2021 година Той потегля в 20:30 ч. и идва в 8:05 ч.

Възможностите за спане варират от кушетки (от към 60 евро) до спални кабини (от към 120 евро).

Холандско-белгийският влаков оператор European Sleeper се надява да пусне нова нощна влакова линия от Амстердам до Барселона напролет на 2025 година

Това ще усъвършенства доста железопътните връзки север-юг в Европа.

Превозвачът Qbuzz се възползва от железопътния пакет на Европейски Съюз за " отворен достъп ", като кандидатства за три нови влакови връзки: Амстердам до Айндховен, Амстердам до Берлин и Амстердам до Париж.

Ако бъдат утвърдени от Нидерландския орган за потребителите и пазарите (ACM), те ще могат да бъдат пуснати в употреба от януари 2027 година

От Мадрид до Аликанте и Валенсия

През ноември 2022 година Ouigo, благосъстоятелност на SNCF, започва нов високоскоростен и нискотарифен маршрут сред Мадрид и Валенсия.

От лятото на 2023 година той ще се движи и до Аликанте.

Първоначално билетите ще бъдат на цена от 9 евро в едната посока с един куфар, само че след интервала на стартиране в употреба ще костват към 30 евро.

От Барселона до Лион през Монпелие

Държавната железопътна мрежа на Испания започва нови високоскоростни услуги AVE до Франция през 2023 година

Услугата Барселона-Лион потегли по релсите на 13 юли.

Пътуването лишава към пет часа и потегля от Барселона сутринта, като по пътя стопира в Жирона, Фигерас, Вилафан, Перпинян, Нарбон, Безие, Монпелие-Сент-Рош, Ним и Валанс.

В следобедните часове се предлага противоположен трен.

Билетите за целия маршрут са на цена от 29 евро.

От Мадрид до Марсилия през Барселона

Планът на Renfe за разширение на влаковите услуги във Франция включва още един нов маршрут сред Мадрид и Марсилия, който започва в края на този месец.

Очаква се в началото влаковете да се движат на смени, само че по-късно ще бъдат увеличени до два пъти на ден.

През 2024 година се чака да бъдат открити нови направления до Париж, в точния момент за Олимпийските игри.

От Любляна до Будапеща

Пуснатият през декември 2021 година трен на Унгарските железници от Любляна, Словения, до Будапеща, Унгария, минава през Грац в Австрия и съставлява картинно пътешестване.

Пътуването лишава 7,5 часа, а цените стартират от 16 евро в двете направления.

От Стокхолм до Хамбург

Пуснат в употреба през септември 2022 година, нощният трен от Стокхолм Централ до Хамбург-Алтона се зарежда с възобновима сила.

Той потегля всеки ден в 17:30 ч. и идва в 6:30 ч., като по пътя си минава през Копенхаген.

Най-евтиният вид е място във вагон (от 25 евро). Цената на легло в общо купе стартира от 45 евро, а цената на частно купе за двама души с мивка стартира от 165 евро. Частните купета за един до трима души са със личен душ, тоалетна и закуска и стартират от към 205 евро. Предлагат се и влакови купета, подобаващи за домашни любимци.

От Лондон до Бордо

Британската компания High Speed 1, която ръководи железопътната линия под Ламанша, се приготвя да пусне нов маршрут от Лондон до Бордо.

Понастоящем пасажерите би трябвало да преминат през Париж, с цел да стигнат до френския винарски район, като пътуването лишава съвсем шест часа.

Новата линия ще заобиколи столицата и ще редуцира времето за пътешестване до към пет часа.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР