В страната са регистрирани 985 случая на коклюш спрямо четири

...
В страната са регистрирани 985 случая на коклюш спрямо четири
Коментари Харесай

985 случая на коклюш у нас, 57 от настанените в болница са под 1 г.

В страната са регистрирани 985 случая на коклюш по отношение на четири случая за същия интервал на 2023 година, а 57 от приетите в болница са на възраст под една година. Това оповестиха пред Българска телеграфна агенция от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. За болнично лекуване са признати 133 пациенти, 57 от тях са деца на възраст до една година. Регистрирани затруднения в резултат на коклюш има при 25 от всички инфектирани.
Прочетете още
По данни от районните здравни инспекции, на основа извършени епидемиологични изследвания на 978 болни, е изчислено, че най-висока заболеваемост от коклюш продължава да се регистрира в групата на новородените.

До края на предходната седмица 70 бременни дами са получили безвъзмездна имунизация против коклюш.

Преди пет дни записаните в България случаи на коклюш бяха 843, а в Европа за първото тримесечие на тази година случаите са над 32 хиляди, сподели тогава основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

На 9 май, със заповед на министъра на опазването на здравето в служебния кабинет доктор Галя Кондева бяха въведени краткотрайни противоепидемични ограничения поради епидемиологичното разпространяване на коклюш. Мерките са в действие до 31 юли 2024 година Според заповедта се планува районните здравни инспекции да провеждат осъществяването на имунизации против коклюш по избор на бременни дами, които са с документиран интервал на бременността сред 27-а и 36-а гестационна седмица, в това число. Имунизацията на бременните против коклюш е еднократна, целесъобразна и безвъзмездна. Имунизационните кабинети за безвъзмездна имунизация против коклюш на бременни дами са оповестени на профилирания уебсайт " Плюс мен ".

При вписване на случай на коклюш в проведен детски и училищен колектив да се засилят ограниченията по проветряване, влажно разчистване и стерилизация на повърхности и под, да се обезпечат задоволително количества хигиенични материали, написа още в заповедта. Децата и учениците ежедневно да се ревизират за съществуване на клинични признаци за заразна болест, включващи хрема, кашлица, обрив и други, а детето/ученикът с проявени признаци да не се позволява в или се отстранява от детския/ученическия колектив, включват още противоепидемичните ограничения.

С нормативни промени стана допустимо и имунизацията против коклюш на новородените да се прави при навършване на шестседмична възраст, вместо досегашното условие за навършване на два месеца.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР