Децата с пропуснати задължителни ваксини да не бъдат допускани до

...
Децата с пропуснати задължителни ваксини да не бъдат допускани до
Коментари Харесай

Лекари настояват неваксинираните деца да не се допускат до училище

Децата с пропуснати наложителни ваксини да не бъдат допускани до учебно заведение, това е една от концепциите на персоналните лекари, която идва след нарастването на броя на болните от коклюш деца. Целта е предварителна защита на всички деца в класните стаи. Лекарите напомнят, че сега деца с пропуснати имунизации не се позволяват в детските градини.

В Закона за здравето са планувани и санкции за пропусната имунизация. Те са от 50 до 100 лв. при първо и от 100 до 200 лв. при наново нарушаване. И още нещо: Въпреки че здравните инспекции, които постановат тези санкции са подчинени на здравното министерство, там няма систематизирана информация какъв брой са глобените.

8-годишната щерка на Ася няма пропусната ваксина от наложителния имунизационен календар.

“Това е единственият метод да се отървем от заболявания, които ще се върнат с годините, от които медицината е намерила решение, а ние се връщаме към тях след 100 години ", счита Ася Рашева.

Но практиката на персоналните лекари демонстрира, че не всички родители мислят като Ася.

“Понякога се е налагало да се разделим с наши пациенти, заради това, че те желаят да не вършат имунизации. Някои доста упорстват да бъдат записани като направени ", сподели доктор Пламен Панайтов, общопрактикуващ доктор.

“Ако детето примерно заболее от тази инфекциозна болест тежко и се случи нещо с него в действителност тази отговорност се разпределя сред родителя и лекаря, който е направил това. Така, че такова нещо е немислимо да се направи ”, безапелационен е доктор Петко Желязков, общопрактикуващ доктор.

В началото на всяка образователна година родителите би трябвало да дават в учебните заведения по този начин наречената профилактична карта, в която има данни за всички наложителни имунизации на децата.

" Все по-често се следят възпитаници, които нямат цялостния набор имунизации, които са наложителни. Няма предписание да не се позволяват в учебно заведение ", уточни Симеон Ангелов - зам.-директор на 119 СУ " Академик Михаил Арнаудов ".

Неимунизираните деца слагат в риск от заразяване съучениците си.

" По-лесно се позволява внасяне на болест в една по-малка група, а все се предава и на останалите ", установи Симеон Ангелов - зам.-директор на 119 СУ " Академик Михаил Арнаудов ".

Идеята на лекарите неимунизирани деца да не се позволяват в учебно заведение, каквото е правилото в детските градини не среща утвърждението на родители и учебни шефове.

“Всяко дете заслужава право на обучение. То и по този начин не върви да ги лишим децата от обучение ”, счита Ася Рашева.

" Бариерата би трябвало да бъде при родителите, които да създадат своите стъпки, по-късно при лекарите. При нас просто би трябвало да продължи практиката - записва се ученикът има си персонален картон с имунизациите и нищо повече ", счита Симеон Ангелов - зам.-директор на 119 СУ " Академик Михаил Арнаудов ".

От здравното министерство не ни дадоха отговор какъв брой деца не са позволени в детските градини поради пропуснати наложителни ваксини. В министерството не е постъпило публично предложение от лекари за стягане на контрола за неимунизирани деца в учебните заведения. Не е ясно и какъв брой деца не са имунизирани по медицински аргументи.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР