Доживяхме да правим коли за Бундесвера. Това възкликна премиерът бойко

...
Доживяхме да правим коли за Бундесвера. Това възкликна премиерът бойко
Коментари Харесай

Наш завод прави бойни коли за Бундесвера

" Доживяхме да вършим коли за Бундесвера ". Това възкликна министър председателят бойко Борисов, откакто прегледа супер модерния цех на „ Самел-90 ” край Самоков. Предприятието прави бронирани машини за армията. В момента извършва поръчка за Бундесвера - създава първите 5 коли, остават  още 5.

Последният огромен триумф на „ Самел-90 ” са точно бронираните коли. Сред страните, за които компанията изнася продукция са Египет, Саудитска Арабия, както и даже за китайската войска.   " В Египет с такава кола ме посрещнаха. И в Саудитска Арабия са такива ", сподели Борисов като видя един от колите.

Собственикът, инж. Петър Георгиев, сподели производството на премиера и особено похвали икономическият министър Лъчезар Борисов, който от 18 години работи във ведомството, има голям опит и постоянно е помагал на бизнеса.

Компанията създава и лед осветяване. Дарила е такова на община Самоков като по този начин тя икономисва 300-400 000 лв. от ток. На собствен ред пък Борисов подсети за програмата за енергийна успеваемост, от която ще могат да се възползват както многофамилните жилища, по този начин и бизнеса.

Борисов подсети, че пандемията е довела до доста вреди за стопанската система, бюджетите и Брутният вътрешен продукт на доста страни по света и даде образец със Съединени американски щати и Англия. " Тая пандемия ни се коства от години. А е единствено от март. Просто ни унищожи. Съединени американски щати ги унищожи. В Европа - цялостен локдаун. Хем не дава никакъв резултат от болестта, хем - големи вреди ", сподели министър-председателят. Той предложи на завода да създадат среща със сдружението на общините, където да презентират част от продукцията си и още веднъж подсети за потребността от енергийно ефикасни предприятия. Борисов разясни, че единствено един от реакторите на АЕЦ " Козлодуй " работи за покриването на загубите по мрежата.

На връщане към София, дружно със зам.- районния министър Николай Нанков и икономическия Лъчезар Борисов стопираха да видят по какъв начин се ремонта на пътя към Самоков. 33 км се реконструират с европейско и национално финансиране за 26 млн. лв.. Ддо март месец правата би трябвало да е рехабилитирана до Ихтиман. Това директният пък, с цел да не влизатколите през София, а непосредствено да излизат на автомагистрала " Тракия ". Борисов заръча на министър Борисов и зам.-министър Нанков по-късно да стартира ремонтът на пътя за Ихтиман, а след ски сезона и на Панчаревския път.

След края на визитата си Борисов написа във Facebook: „ Правителството ще обезпечи на нашите Специални елементи в допълнение въоръжение, техника и съоръжение, които ще допринесат за сполучливото осъществяване на техните задания. Даваме и опция за присъединяване на предприятия от българската отбранителна индустрия в производството, обслужването и ремонта на добитото въоръжение и техника.  Едно от тези предприятия е " Самел-90 " в Самоков, което изнася продукция в Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия, както и даже за китайската войска. ”.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР