Доходността на облигациите на САЩ достигна най-високите си нива от

...
Доходността на облигациите на САЩ достигна най-високите си нива от
Коментари Харесай

15-годишният връх на доходността на облигациите на САЩ притисна акциите

Доходността на облигациите на Съединени американски щати доближи най-високите си равнища от над 15 години, оказвайки напън върху акциите преди решението на Федералния запас за лихвения %, което се чака през днешния ден.

Призракът на високата рентабилност на облигациите, която се повишава с рухването на цените им и която продължава прекомерно дълъг интервал, притисна акциите в ранната американска търговия във вторник.

Въпреки че книжата на доста компании в софтуерния и здравния бранш се възвърнаха по-късно денем, необятният показател S&P 500 се намали с 0,2%, индустриалният Dow загуби 0,3%, а Nasdaq Composite падна с 0,2%.

Акциите на Amazon.com изтриха 1,7%, повличайки надолу потребителския дискреционен бранш, който се намали и поради спада на MGM Resorts, AutoZone, Starbucks и други.

Планът на Walt Disney да похарчи 60 милиарда $ за разширение на тематичните паркове и други инициативи дръпна акциите на компанията надолу с 3,6%, натежавайки върху Dow.

На IPO пазара дизайнерът на чипове Arm Holdings падна още веднъж във вторник след горещия си дебют предходната седмица.

На енергийните пазари най-активно търгуваният контракт за фючърси на недопечен нефт Брент загуби 0,1%, само че остана над 94 $ за барел.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации приключи на 4,366%, най-високото ѝ равнище от 2007 година, повишавайки се от 4,318% в понеделник. Тази на 2-годишните облигации се повиши до 5,109%, най-високата ѝ стойност от 2006 година, от 5,062% в понеделник.

Малко анализатори чакат централната банка на Съединени американски щати да увеличи лихвите над целевия им диапазон 5,25% - 5,5% на срещата си в сряда, само че нови стопански данни раздрусаха вложителите във вторник.

Доклад за имотния пазар сподели най-ниския брой новопостроени жилища от юни 2020 година, комбиниран с по-гореща от предстоящата инфлация в Канада, която разпали опасенията, че устойчивият ценови напън ще накара Фед да усили лихвите по-късно тази година.

Привлекателността на доходността на държавните облигации е един от факторите, които пречат на акциите да реализират по-голям прогрес нагоре през последните месеци, споделят анализатори. Фондовете на паричния пазар, които нормално влагат в съкровищни бонове, оферират лихвени проценти над 5%, привличайки голям брой вложители.

В Европа водещите показатели на главните фондови пазари закриха вчерашната  търговска сесия разнопосочно, до момента в който вложителите осмисляха най-новите дефинитивни данни за инфлацията в еврозоната през август, която е била по-ниска от предварителната оценка, обобщава CNBC.

Общоевропейският показател Stoxx 600 в последна сметка затвори надолу с 0,02%, като акциите на търговците на дребно означиха най-големи загуби, спадайки с 1,6%, а банките и петролните и газови компании прибавиха към 1% към пазарната си стойност.

Още няколко централни банки могат да раздрусат международните пазари през идващите дни. Заедно със срещата на Фед в сряда, се чакат решенията за лихвените проценти на Bank of England, Bank of Japan и централната банка на Турция.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР