До 30% по-слаба реколта при пшеницата догодина очакват земеделци. Причината

...
До 30% по-слаба реколта при пшеницата догодина очакват земеделци. Причината
Коментари Харесай

Реколтата от жито ще е с 30% по-слаба догодина

До 30% по-слаба годишна продукция при пшеницата следващата година чакат земеделци. Причината e неналичието на дъждове през последните месеци.
По това време всекидневно житото трябваше да е поникнало най-малко 10 см, само че в този момент семената даже не са покълнали. Все още е рано за прогнози дали това ще се отрази на цената на зърното , предава националната телевизия.
Сеитбата на пшеницата у нас стартира през септември и би трябвало да завърши през втората половина на октомври, когато всекидневно стартират есенните дъждове. Влагата е от извънредно значение за развиването на семената.
" В страната от два-три месеца не е валял икономически дъжд, което предопределя едно късно поникване и покълване на семената, особено за пшеницата, би трябвало да поемат към 60-70 % вода по отношение на личната си маса ", разяснява проф. Иван Янчев от Аграрен Университет - Пловдив.
Технологично до седмица след засяването, пшеницата би трябвало да поникне. У нас не се ползва напояване на блоковете с пшеница, поради неналичието на поддържани напоителни уреди, както и поради оскъпяването на индустриалния развой. Фермерите се надяват да завали допустимо най-скоро.
Полезният дъжд би трябвало да е 40 см на декар, само че даже и тогава агрономите предвиждат до 30% по-слаба годишна продукция.
" Определено добивите ще бъдат по-ниски, това e несъмнено. Но защото има и много сериозен риск в случай, че поникнат в този момент, да ги затисне доста люта зима, те могат отчасти да измръзнат ", добави проф. Янчев.
Някои фермери към този момент са почнали да вършат ритуали за дъжд, а всички се надяват и следващата година да се удостовери традицията, че по-малките количества пшеница се компенсират с по-високото качество на реколтата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР