До 12 март, включително, се удължава срока за приемане на

...
До 12 март, включително, се удължава срока за приемане на
Коментари Харесай

Две мерки подкрепят винопроизводството 

До 12 март, в това число, се удължава периода за приемане на документи по новата мярка „ Информиране в страните членки “, която е със средства от Националната стратегия за подкрепяне в лозаро-винарския бранш 2019-2023 година, прецизираха от Държавен фонд "Земеделие "..

Крайният период за подаване на документи по мярката изтече на 24 февруари, само че благопожелание на сектора и нуждата от малко повече време за набиране на документи заради епидемиологична конюнктура в страната приемът е продължен.

Припомняме, че мярка „ Информиране в страните членки “ се ползва за първи път след въвеждането й в националната стратегия. Предвиденият бюджет за 2021 година е малко над 3 млн. лв..

Тя ще осведоми потребителите по отношение на виновната консумация на вино и риска, обвързван с нездравословната консумация на алкохол или схемата на Европейския съюз за предпазено название за генезис (ЗНП) и предпазено географско напътствие (ЗГУ) във връзка с характерното качество, репутацията или други характерности на виното, дължащи се на характерната му географска среда или неговия генезис.

Допустимите за финансиране действия са свързани с осъществяване на осведомителни акции в медиите, разработване на осведомителни материали като брошури, дипляни, фалери, плакати, билбордове и други, основаване на уеб страница, присъединяване в мероприятия, изложби, панаири, фестивали и конференции и други.

За подкрепяне имат право да аплайват организации на производители на лозаро-винарски артикули, асоциации на организации на производители на лозаро-винарски артикули, междупрофесионални организации по Закона за виното и спиртните питиета, професионални организации, работещи главно в лозаро-винарския бранш, както и държавни органи и институции, чиято активност е обвързвана с поощряване на бизнеса.

Срокът за осъществяване на осведомителните планове е от една до три години от датата на подписване на контракта с Държавна фирма „ Земеделие “. Максималната стойност на един план не може да надвишава 700 000 лева годишно и 2 000 000 лева за тригодишен интервал.

В случай че претендентите изберат да извършват действия, свързани с виновност без ЗГУ и ЗНП, те ще имат право само на финансиране от Европейския съюз в размер до 70% от цената на осведомителните им планове. Ако претендентите изберат действия единствено за виновност със ЗНП или ЗГУ, ще могат да получат до 70% европейско финансиране и до 10% национално съфинансиране.

От 1 март до 12 март стартира банкет по размер „ Кризисно предпазване на вино “. Тя е краткотрайна изключителна мярка и има за цел превъзмогване на разстройствата на пазара в лозаро-винарския бранш на Европейския съюз, подбудени от пандемията от COVID-19. За нея е разпределен бюджет от 5 млн. лв..

По мярка „ Кризисно предпазване на вино “ се подкрепят създадени в страната виновност, краткотрайно оттеглени от пазара, за последователното възвръщане на неговата икономическа жизненост. Съхранението на вино ще се прави в хранилища или лични пространства за предпазване в обекти за произвеждане на вино. За финансова помощ могат да аплайват винарски предприятия, вписани в лозарския указател като винопроизводители, според Закона за виното и спиртните питиета. Други възможни претенденти са още организации на производители, асоциации на организации на производители, групи производители и междубраншови организации в бранш винено грозде.

Допустимият интервал за подкрепяне на складирани количества вино по мярката е 16 октомври 2020 година – 20 септември 2021 година. Размерът на финансовата помощ е по 0.07 лева за един литър вино, складирано за интервал от един месец, или еквивалентната/преизчислената стойност дневно. Максималният размер на съфинансирането от Европейския фонд за гарантиране на земеделието по мярката е 100% от цената на допустимите разноски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР