Днешното ниво на отношенията между САЩ и Русия не отговаря

...
Днешното ниво на отношенията между САЩ и Русия не отговаря
Коментари Харесай

Висши дипломати срещу ядрената гонка

Днешното равнище на връзките сред Съединени американски щати и Русия не дава отговор на ползите на нито една от страните, двете страни могат да избегнат по-нататъшно напрежение като продължат действието на Договора за стратегическите настъпателни въоръжения, (известен още като СНВ-3).

Това мнение изричат в оповестена във в. " Ню Йорк таймс " взаимна публикация някогашните външни министри на двете страни Игор Иванов и Мадлин Олбрайт. Иванов заемаше длъжността външен министър на Русия в интервала 1998-2004 година, а Олбрайт беше държавен секретар на Съединени американски щати през 1997-2001 година

" Отношенията сред Съединени американски щати и Русия се намираха в рецесия през по-голямата част от последното десетилетие ", се споделя в публикацията. " Контакти, които преди този момент се смятаха за рутинни, бяха прекратени, което задълбочава недоверието, пречи да се понижи напрежението и да бъдат избегнати неверни преценки. Днешното състояние на нещата не дава отговор на интереса на нита една от страните, като в следствие под опасност се оказва международната сигурност, доколкото Съединени американски щати и Русия са единствените страни, които разполагат с задоволително количество нуклеарни оръжия, с цел да се унищожат една друга и цялото човечество ", означават още двамата дипломати.

Те са на мнение, че за възобновяване на доверието ще би трябвало време, само че спомагателна неустойчивост може да бъде избегната, в случай че бъде продължено действието на СНВ-3, който изтича на 5 февруари 2021 година Авторите означават още, че Русия е заявявала подготвеност за такава стъпка на най-високо ниво, само че президентът Тръмп също би трябвало да се съгласи и за това няма да му е належащо утвърждение от Конгреса.

Двамата упорстват, че няма причина за отсрочвания, защото е зародила опция двете най-големи нуклеарни страни в света да укрепят сигурността и да възстановят доверието между тях. Според тях такава опция не би трябвало да е пропускана.

Иванов и Олбрайт обръщат също внимание, че самодейността им е подкрепена от 24-те някогашни външни министри, които са част от Аспенския министерски конгрес. В публикувано в понеделник мнение на форума се споделя, че " продължението на периода на деяние на СНВ-3 ще даде постоянна основа и ще сътвори тласъци за уголемение на интернационалното съдействие през новото десетилетие ".

Договорът СНВ-3 беше подписан през 2010 година и планува горни граници за нуклеарните арсенали на всяка от страните. Неговият период на деяние е 10 години и може да бъде удължен с нови 5 (до 2026 г.) при единодушие на двете страни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР